UMR D 95L’unité QualiSud développe des activités scientifiques qui visent à analyser, comprendre et optimiser le processus de construction de la qualité de l’aliment tout au long de la chaine de transformation. La qualité sensorielle, les effets santé et les risques sanitaires sont tout particulièrement pris en compte.

Les activités de recherche de l’UMR QualiSud sont structurées autour de cinq actions scientifiques :

  • bioguidage des procédés par les qualités sensorielles et santé des aliments ;
  • maitrise de la qualité post-récolte des fruits et légumes frais ;
  • stratégies de prévention et de maitrise des mycotoxines tout au long des filières alimentaires ;
  • étude des transferts et des cinétiques réactionnelles lors de la fermentation d’aliments solides ;
  • analyse et conception multicritères pour l’aide à la décision en agroalimentaire.

Label : Unité Mixte de Recherche (UMR)
Tutelles principales : UM, CIRAD, IRD, Institut Agro, U RÉUNION, UAPV
Département scientifique : Biologie agrosciences
École doctorale : Biodiversité, Agriculture, Alimentation, Environnement, Terre, Eau

Site web

Contact

CIRAD Maison de la Technologie
TA B-95/16 73
73 Rue Jean-François Breton
34398 Montpellier cedex 5 France

Courriel

Publications (extraction HAL)

Sélectionner une année :

Publications HAL de la structure 31878;418883

2021

Article dans une revue

titre
Nutritional benefits and heavy metal contents of freshwater fish species from Tonle Sap Lake with SAIN and LIM nutritional score
auteur
Sengly Sroy, Elodie Arnaud, Adrien Servent, Sokneang In, Sylvie Avallone
article
Journal of Food Composition and Analysis, Elsevier, 2021, 96, pp.103731 -. ⟨10.1016/j.jfca.2020.103731⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Impact of traditional processing on proximate composition, folate, mineral, phytate, and alpha-galacto-oligosaccharide contents of two West African cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) based doughnuts
auteur
L. Akissoé, Y.E. Madodé, Y.M. Hemery, B.V. Donadjè, C. Icard-Vernière, D.J. Hounhouigan, C. Mouquet-Rivier
article
Journal of Food Composition and Analysis, Elsevier, 2021, 96, pp.103753 -. ⟨10.1016/j.jfca.2020.103753⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Modelling folates reaction kinetics during cowpea seed germination in comparison with soaking
auteur
Fanny Coffigniez, Michael Rychlik, Christian Mestres, Lisa Striegel, Philippe Bohuon, Aurélien Briffaz
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 340, pp.127960 -. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.127960⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Development of a model for the alcoholic fermentation of cocoa beans by a Saccharomyces cerevisiae strain
auteur
Christelle Kouamé, Gérard Loiseau, Joël Grabulos, Renaud Boulanger, Christian Mestres
article
International Journal of Food Microbiology, Elsevier, 2021, 337, pp.108917 -. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108917⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Evaluating the drivers of banana flowering cycle duration using a stochastic model and on farm production data
auteur
J. Lamour, Gilles Le Moguedec, Olivier Naud, M. Léchaudel, James Taylor, Bruno Tisseyre
article
Precision Agriculture, Springer Verlag, 2021, 22, pp.873-896. ⟨10.1007/s11119-020-09762-y⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Left ventricle function assessment using gated first-pass 18F-FDG PET: Validation against equilibrium radionuclide angiography
auteur
Fayçal Ben Bouallègue, Laurent Maïmoun, Florentin Kucharczak, Pierre Le Fur, Fabien Vauchot, Boramy Hay, Eric Rondet, Denis Mariano-Goulart
article
Journal of Nuclear Cardiology, Springer Verlag, 2021, 28 (2), pp.594-603. ⟨10.1007/s12350-019-01731-x⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02119749/file/s12350-019-01731-x.pdf BibTex

Thèse

titre
Étude de nouveaux marqueurs de qualité de la mangue fraîche et d’un procédé innovant de texturation (IVDV) pour l'optimisation de la qualité des purées et des mangues séchées
auteur
Paola Labaky
article
Autre. Université Montpellier; Université Saint-Joseph (Beyrouth), 2021. Français. ⟨NNT : 2021MONTG066⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03605550/file/2021_LABAKY_archivage.pdf BibTex

2020

Article dans une revue

titre
Concentrates from citrus juice obtained by crossflow microfiltration: Guidance of the process considering carotenoid bioaccessibility
auteur
Sophie Di Corcia, Claudie Dhuique-Mayer, Manuel Dornier
article
Innovative Food Science and Emerging Technologies, Elsevier, 2020, 66, pp.102526 -. ⟨10.1016/j.ifset.2020.102526⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Concentration and purification by crossflow microfiltration with diafiltration of carotenoids from a by-product of cashew apple juice processing
auteur
Adrien Servent, Fernando A.P. Abreu, Claudie Dhuique-Mayer, Marie-Pierre Belleville, Manuel Dornier
article
Innovative Food Science and Emerging Technologies, Elsevier, 2020, 66, pp.102519 -. ⟨10.1016/j.ifset.2020.102519⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Phytochemical and Nutritional Quality Changes During Irrigation and Postharvest Processing of the Underutilized Vegetable African Nightshade
auteur
Dharini Sivakumar, Anh Phan, Retha Slabbert, Yasmina Sultanbawa, Fabienne Remize
article
Frontiers in nutrition, Frontiers media, 2020, 7, pp.576532. ⟨10.3389/fnut.2020.576532⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03126716/file/fnut-07-576532.pdf BibTex
titre
Genipap (Genipa americana L.) juice intake biomarkers after medium-term consumption
auteur
Livia Dickson, Mathieu Tenon, Ljubica Svilar, Pascale Fanca-Berthon, Jean-Charles Martin, Herve Rogez, Fabrice Vaillant
article
Food Research International, Elsevier, 2020, 137, pp.109375. ⟨10.1016/j.foodres.2020.109375⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03155448/file/Dickson_FRI_20.pdf BibTex
titre
Study of the microstructure of durum wheat endosperm using X-ray micro-computed tomography
auteur
Lydie Besançon, Eric Rondet, Joël Grabulos, Valerie Lullien-Pellerin, Leslie Lhomond, Bernard Cuq
article
Journal of Cereal Science, Elsevier, 2020, 96, pp.103115. ⟨10.1016/j.jcs.2020.103115⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Forces and flow induced by a moving intruder in a granular packing: coarse-graining and DEM simulations versus experiments
auteur
Julien Lehuen, Jean-Yves Delenne, Agnès Duri, Thierry Ruiz
article
Granular Matter, Springer Verlag, 2020, 22 (4), ⟨10.1007/s10035-020-⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02936331/file/Preprint_Lehuen_GranularMatter.pdf BibTex
titre
In-situ tensile test under microtomography to characterize mechanical behavior of ethmoid bone: a preliminary study
auteur
Vincent Serantoni, Noura Faraj, Gérard Subsol, Eric Rondet, Léa Ollier, Guillaume Captier, Franck Jourdan, Valentin Favier
article
Computer Methods in Biomechanics and Biomedical Engineering, Taylor & Francis, 2020, 23 (sup1), pp.S279-S281. ⟨10.1080/10255842.2020.1816292⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03345431/file/Serantoni_al_Computer-methods_2020.pdf BibTex
titre
Antifungal activity of Brazilian red propolis extract and isolation of bioactive fractions by thin-layer chromatography-bioautography
auteur
Auriane Dudoit, Christian Mertz, Marc Chillet, Nicolas Cardinault, Pierre Brat
article
Food Chemistry, Elsevier, 2020, 327, pp.127060 -. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.127060⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Multi-Targeted Metabolic Profiling of Carotenoids, Phenolic Compounds and Primary Metabolites in Goji (Lycium spp.) Berry and Tomato (Solanum lycopersicum) Reveals Inter and Intra Genus Biomarkers
auteur
Doriane Dumont, Giorgia Danielato, Annie Chastellier, Laurence Hibrand Saint Oyant, Anne-Laure Fanciullino, Raphaël Lugan
article
Metabolites, MDPI, 2020, 10 (10), pp.422. ⟨10.3390/metabo10100422⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03035396/file/metabolites-10-00422-v3.pdf BibTex
titre
Impact of moist cooking methods on colour, anti-nutritive compounds and phenolic metabolites in African nightshade (Solanum retroflexum Dun.)
auteur
Millicent Managa, Semagalene Mpai, Fabienne Remize, Cyrielle Garcia, Dharini Sivakumar
article
Food Chemistry, Elsevier, 2020, 325, pp.126805. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126805⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Innovative non-destructive sorting technique for juicy stone fruits: textural properties of fresh mangos and purees
auteur
Paola Labaky, Lidwine Grosmaire, Julien Ricci, Christelle Wisniewski, Nicolas Louka, Layal Dahdouh
article
Food and Bioproducts Processing, Elsevier, 2020, 123, pp.188 - 198. ⟨10.1016/j.fbp.2020.06.013⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Maintaining Physicochemical, Microbiological, and Sensory Quality of Pineapple Juice (Ananas comosus, Var. ‘Queen Victoria’) through Mild Heat Treatment
auteur
Charlène Leneveu-Jenvrin, Baptiste Quentin, Sophie Assemat, Fabienne Remize
article
Processes, MDPI, 2020, Processing Foods: Process Optimization and Quality Assessment, 8 (9), pp.1186. ⟨10.3390/pr8091186⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03009582/file/processes-08-01186.pdf BibTex
titre
V-Mango: a functional-structural model of mango tree growth, development and fruit production
auteur
Frédéric Boudon, Séverine Persello, Alexandra Jestin, Anne-Sarah Briand, Isabelle Grechi, Pierre Fernique, Yann Guédon, Mathieu Léchaudel, Pierre-Éric Lauri, Frédéric Normand
article
Annals of Botany, Oxford University Press (OUP), 2020, 126 (4), pp.745-763. ⟨10.1093/aob/mcaa089⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02942876/file/Boudon%20et%20al%202020.pdf BibTex
titre
Papaya Fruit Pulp and Resulting Lactic Fermented Pulp Exert Antiviral Activity against Zika Virus
auteur
Juliano Haddad, Victoria Carcauzon, Omar El Kalamouni, Philippe Desprès, Cyrielle Garcia, Fabienne Remize, Chaker El Kalamouni
article
Microorganisms, MDPI, 2020, 8 (9), pp.1257. ⟨10.3390/microorganisms8091257⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03066596/file/microorganisms-08-01257.pdf BibTex
titre
Effect of Lactic Acid Fermentation on Color, Phenolic Compounds and Antioxidant Activity in African Nightshade
auteur
Alexandre Degrain, Vimbainashe Manhivi, Fabienne Remize, Cyrielle Garcia, Dharini Sivakumar
article
Microorganisms, MDPI, 2020, Special Issue : Lactic Acid Bacteria, Biopreservation Agents for Fruit and Vegetables, 8 (9), pp.1324. ⟨10.3390/microorganisms8091324⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03066362/file/microorganisms-08-01324.pdf BibTex
titre
Transfer kinetics of labeled aroma compounds from liquid media into coffee beans during simulated wet processing conditions
auteur
F. Hadj Salem, M. Lebrun, C. Mestres, N. Sieczkowski, R. Boulanger, A. Collignan
article
Food Chemistry, Elsevier, 2020, 322, pp.126779 -. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126779⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Optimisation of the Postharvest Treatment with Thymol to Control Mango Anthracnose
auteur
Marc Chillet, Jérôme Minier, Mathilde Hoarau, Jean-Christophe Meile
article
American Journal of Plant Sciences, Scientific Research Publishing, 2020, 11, pp.1235 - 1246. ⟨10.4236/ajps.2020.118087⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03108806/file/ajps_2020081416293389.pdf BibTex
titre
Multiblock analysis to relate polyphenol targeted mass spectrometry and sensory properties of chocolates and cocoa beans
auteur
Noémie Fayeulle, Sébastien Preys, Jean-Michel Roger, Renaud Boulanger, Clotilde Hue, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer
article
Metabolites, MDPI, 2020, 10 (8), pp.311. ⟨10.3390/metabo10080311⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02950867/file/metabolites-10-00311-v2.pdf BibTex
titre
A 1H NMR-based metabolomic approach to study the production of antimalarial compounds from Psiadia arguta leaves (pers.) voigt
auteur
Keshika Mahadeo, Isabelle Grondin, Gaëtan Herbette, Tony Palama, Nadia Bouchemal, Joyce Soulange, Sabina Jhaumeer Laulloo, Joëlle Sadeyen, Laurence Humeau, Michel Frederich, Anne Gauvin-Bialecki, Hippolyte Kodja
article
Phytochemistry, 2020, 176, pp.112401. ⟨10.1016/j.phytochem.2020.112401⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-02939177/file/S0031942219312129.pdf BibTex
titre
Towards a better identification of naringin and narirutin dispersion state in grapefruit peel press liquor
auteur
N. Zarate-Vilet, C. Wisniewski, E. Gué, M. Delalonde
article
Chemical Engineering Research and Design, Elsevier, 2020, 159, pp.205 - 214. ⟨10.1016/j.cherd.2020.03.023⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Unraveling the infection process of garlic by Fusarium proliferatum, the causal agent of root rot
auteur
Paul L. Chretien, Sandrine Laurent, Isabelle Bornard, Claire Troulet, Mohamed El Maâtaoui, Christel Leyronas
article
Phytopathologia Mediterranea, Firenze University Press, 2020, 59, pp.285-293. ⟨10.14601/Phyto-11103⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02944172/file/2020_Chretien_PhytopathologiaMediterranea.pdf BibTex
titre
Alcoholic fermentation as a potential tool for coffee pulp detoxification and reuse: Analysis of phenolic composition and caffeine content by HPLC-DAD-MS/MS
auteur
Jessica Santos da Silveira, Christian Mertz, Gilles Morel, Stella Lacour, M-P. Belleville, Noël Durand, Manuel Dornier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2020, 319, pp.126600. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126600⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Innovation in Tigernut (Cyperus Esculentus L.) Milk Production: In Situ Hydrolysis of Starch
auteur
Djombi Djomdi, Bakari Hamadou, Olivier Gibert, Thierry Tran, Cédric Delattre, Guillaume Pierre, Philippe Michaud, Richard Ejoh, Robert Ndjouenkeu
article
Polymers, MDPI, 2020, 12 (6), pp.1404. ⟨10.3390/polym12061404⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03052320/file/polymers-12-01404.pdf BibTex
titre
Effect of processing on microbial safety of wild pepper (Piper borbonense) from Reunion Island
auteur
Mathieu Weil, Fabienne Remize, Noel Durand, Pascaline Alter, Mathilde Hoarau, Jean Christophe Meile
article
Food Control, Elsevier, 2020, 111, pp.107061 -. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.107061⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
The molecular dynamics of bacterial spore and the role of calcium dipicolinate in core properties at the sub-nanosecond time-scale
auteur
Alexandre Colas de la Noue, Francesca Natali, Fatima Fekraoui, Patrick Gervais, Nicolas Martinez, Jean-Marie Perrier-Cornet, Judith Peters
article
Scientific Reports, Nature Publishing Group, 2020, 10 (1), pp.1-14. ⟨10.1038/s41598-020-65093-y⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-agrosup-dijon.archives-ouvertes.fr/hal-02859839/file/s41598-020-65093-y.pdf BibTex
titre
Phytosterol vehicles used in a functional product modify carotenoid/cholesterol bioaccessibility and uptake by Caco-2 cells
auteur
Magali Gies, Adrien Servent, Patrick Borel, Claudie Dhuique-Mayer
article
Journal of Functional Foods, Elsevier, 2020, 68, pp.103920. ⟨10.1016/j.jff.2020.103920⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Aptamer assisted ultrafiltration cleanup with high performance liquid chromatography-fluorescence detector for the determination of OTA in green coffee
auteur
Elsaadani Moez, Durand Noel, Brice Sorli, Guibert Benjamin, Alter Pascaline, Montet Didier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2020, 310, pp.125851 -. ⟨10.1016/j.foodchem.2019.125851⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Filtration-compression step as downstream process for flavonoids extraction from citrus peels: Performances and flavonoids dispersion state in the filtrate
auteur
N. Zarate Vilet, E. Gué, A. Servent, M. Delalonde, C. Wisniewski
article
Food and Bioproducts Processing, Elsevier, 2020, 120, pp.104 - 113. ⟨10.1016/j.fbp.2020.01.001⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Impact of farming type, variety and geographical origin on bananas bacterial community
auteur
Céline Bigot, Christophe Bugaud, José Camilo, André Kapitan, Didier Montet, Jean-Christophe Meile
article
Food Control, Elsevier, 2020, 109, pp.106925 -. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.106925⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Influence of storage conditions and packaging of fortified wheat flour on microbial load and stability of folate and vitamin B12
auteur
Youna M. Hemery, Laura Fontan, Arnaud Laillou, Vincent Jallier, Regina Moench-Pfanner, Sylvie Avallone, Jacques Berger
article
Food Chemistry: X, Elsevier, 2020, 5, pp.100076 -. ⟨10.1016/j.fochx.2019.100076⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03489318/file/main-1.pdf BibTex
titre
Food safety risks in traditional fermented food from South-East Asia
auteur
Anil Kumar Anal, Giorgia Perpetuini, Awanwee Petchkongkaew, Reasmey Phary Tan, Sylvie Avallone, Rosanna Tofalo, Hai Van Nguyen, Son Chu-Ky, Phu Ha Ho, Thanh Tam Phan, Yves Waché
article
Food Control, Elsevier, 2020, 109, pp.106922. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.106922⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
AsiFood and its output and prospects: An Erasmus+ project on capacity building in food safety and quality for South-East Asia
auteur
Anal Anil Kumar, Yves Waché, Vanessa Louzier, Laurent Roy, F. Mens, S. Avalllone, Warapa Mahakarnchanakulb, Pathima Udompijitkul, Chutima Tantikitti, Thuy Nguyen Thi Bich, P.P. Thao, Tu M.T. Nguyen, Hay M.X. Nguyen, K. Thong, Hul Seingheng, Gerhard Schleining, L.F. Linder, Marie-Louise Scippo, Alessandra Guidi
article
Food Control, Elsevier, 2020, 109, pp.106913. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.106913⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Review of banana green life throughout the food chain: From auto-catalytic induction to the optimisation of shipping and storage conditions
auteur
Pierre Brat, C. Bugaud, C. Guillermet, F. Salmon
article
Scientia Horticulturae, 2020, 262, ⟨10.1016/j.scienta.2019.109054⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Coupling osmotic dehydration with heat treatment for green papaya impregnated with blackberry juice solution
auteur
Nadiarid Jimenez, Joseph Bassama, Marvin Soto, Manuel Dornier, Ana Mercedes Pérez, Fabrice Vaillant, Philippe Bohuon
article
International Journal of Food Science and Technology, Wiley, 2020, ⟨10.1111/ijfs.14507⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Changes of Quality of Minimally-Processed Pineapple (Ananas comosus, var. ‘Queen Victoria’) during Cold Storage: Fungi in the Leading Role
auteur
Charlène Leneveu-Jenvrin, Baptiste Quentin, Sophie Assemat, Mathilde Hoarau, Jean-Christophe Meile, Fabienne Remize
article
Microorganisms, MDPI, 2020, 8 (2), ⟨10.3390/microorganisms8020185⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03178820/file/microorganisms-08-00185-v2.pdf BibTex
titre
Clustering of instrumental methods to characterize the texture and the rheology of slimy okra ( Abelmoschus esculentus ) suspensions
auteur
Timoty Savouré, Manuel Dornier, Laurent Vachoud, Antoine Collignan
article
Journal of Texture Studies, Wiley-Blackwell, 2020, ⟨10.1111/jtxs.12505⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Analysis of consumer‐oriented quality characteristics of raw and boiled plantains in Cameroon: implication for breeding
auteur
Gérard Ngoh Newilah, Cédric Kendine Vepowo, Annie Takam Ngouno, Alexandre Bouniol, Agnès Rolland-Sabaté, Vivien Meli Meli, Judéon Socrates Yong Lemoumoum, Lora Forsythe, Dominique Dufour, Geneviève Fliedel
article
International Journal of Food Science and Technology, Wiley, 2020, 13 p. ⟨10.1111/ijfs.14812⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03102644/file/2020%20-%20Publi%2041%20-%20NgohNewilah%20-%20IntJFoodSciTechnol.pdf BibTex
titre
Lactic Fermented Fruit or Vegetable Juices: Past, Present and Future
auteur
Cyrielle Garcia, Marie Guérin, Kaïes Souidi, Fabienne Remize
article
Beverages, MDPI, 2020, 6 (1), pp.8. ⟨10.3390/beverages6010008⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02516697/file/2020_Garcia_beverages-06-00008.pdf BibTex
titre
Circulating microparticles released during dyslipidemia may exert deleterious effects on blood vessels and endothelial function
auteur
Mohamed E.F. Ousmaal, Abderahim Gaceb, M'Hammed Khene, Lynda Ainouz, Jean Giaimis, Ramaroson Andriantsitohaina, M. Carmen Martínez, Ahsene Baz
article
Journal of Diabetes and its Complications, Elsevier, 2020, 34 (10), pp.107683. ⟨10.1016/j.jdiacomp.2020.107683⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03404492/file/Manuscript%20%28MPs%29_2020.pdf BibTex
titre
Assessment of acoustic-mechanical measurements for texture of French fries: Comparison of deep-fat frying and air frying
auteur
Têko Gouyo, Christian Mestres, Isabelle Maraval, Bénédicte Fontez Nguyen The, Céline Hofleitner, Philippe Bohuon
article
Food Research International, Elsevier, 2020, 131, pp.108947. ⟨10.1016/j.foodres.2019.108947⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Near‐infrared spectroscopy applications for high‐throughput phenotyping for cassava and yam: A review
auteur
Emmanuel Oladeji Alamu, Ephraim Nuwamanya, Denis Cornet, Karima Meghar, Michael Adesokan, Thierry Tran, John Belalcazar, Lucienne Desfontaines, Fabrice Davrieux
article
International Journal of Food Science and Technology, Wiley, 2020, ⟨10.1111/ijfs.14773⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02947924/file/2020_oliveirea_plant_method.pdf BibTex
titre
Spatial analysis and mapping of banana crop properties: issues of the asynchronicity of the banana production and proposition of a statistical method to take it into account
auteur
J. Lamour, Olivier Naud, M. Léchaudel, Gilles Le Moguedec, James Taylor, Bruno Tisseyre
article
Precision Agriculture, Springer Verlag, 2020, 21, pp.897-921. ⟨10.1007/s11119-019-09700-7⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Seed comparative genomics in three coffee species identify desiccation tolerance mechanisms in intermediate seeds
auteur
Anna Stavrinides, Stéphane Dussert, Marie-Christine Combes, Isabelle Fock-Bastide, Dany Severac, Jérôme Minier, Aldecinei Bastos-Siqueira, Vincent Demolombe, Sonia Hem, Philippe Lashermes, Thierry Joët
article
Journal of Experimental Botany, Oxford University Press (OUP), 2020, 71 (4), pp.1-16/erz508. ⟨10.1093/jxb/erz508⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-02403786/file/erz508.pdf BibTex
titre
Impact of UV-C radiation applied during plant growth on pre- and post-harvest disease sensitivity and fruit quality of strawberry
auteur
Marine Forges, Marc Bardin, Laurent Urban, Jawad Aarrouf, Florence Charles
article
Plant Disease, American Phytopathological Society, 2020, 104, pp.3239-3247. ⟨10.1094/PDIS-02-20-0306-RE⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02883862/file/2020_Forges_PlantDis_postprint.pdf BibTex
titre
Towards the optimization of botanical insecticides research: Aedes aegypti larvicidal natural products in French Guiana
auteur
Michaël Falkowski, Arnaud Jahn-Oyac, Guillaume Odonne, Claudiane Flora, Yannick Estevez, Seindé Touré, Isabelle Boulogne, Jean-Charles Robinson, Didier Béreau, Philippe Petit, Didier Azam, Maïra Coke, Jean Issaly, Pascal Gaborit, Didier Stien, Véronique Eparvier, Isabelle Dusfour, Emeline Houël
article
Acta Tropica, Elsevier, 2020, 201, pp.105179. ⟨10.1016/j.actatropica.2019.105179⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-normandie-univ.archives-ouvertes.fr/hal-02302317/file/ACTROP_2019_796_Revision%201_V0-1%20copy.pdf BibTex
titre
Key Aroma Compounds of Dark Chocolates Differing in Organoleptic Properties: A GC-O Comparative Study
auteur
Zoé Deuscher, Karine Gourrat, Marie Repoux, Renaud Boulanger, Hélène Labouré, Jean-Luc Le Quéré
article
Molecules, MDPI, 2020, 25 (8), pp.1809. ⟨10.3390/molecules25081809⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-agrosup-dijon.archives-ouvertes.fr/hal-02552029/file/molecules-25-01809-v2.pdf BibTex
titre
Including cleaning and production phases in the eco-design of a milk evaporation process
auteur
Martial Madoumier, Catherine Azzaro-Pantel, Geneviève Gésan-Guiziou
article
Food and Bioproducts Processing, Elsevier, 2020, 123, pp.427-436. ⟨10.1016/j.fbp.2020.07.023⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02887356/file/Madoumier-FBP-2020.pdf BibTex
titre
Study of in vitro interaction between Fusarium verticillioides and Streptomyces sp. using metabolomics
auteur
Phuong-Anh Nguyen, Caroline Strub, Marie Lagrée, Justine Bertrand-Michel, Sabine Schorr-Galindo, Angélique Fontana
article
Folia Microbiologica, Springer Verlag (Germany), 2020, 65 (2), pp.303-314. ⟨10.1007/s12223-019-00725-z⟩
Accès au bibtex
BibTex

Communication dans un congrès

titre
Synthesis of Caffeic and Sinapic Mono and Di-esters and Evaluation of their Antioxidant Activities
auteur
Oscar Laguna, Bruno Barea, Erwann Durand, Pierre Villeneuve, Sylvie Dauguet, Jérôme Lecomte
article
Virtual 2020 AOCS Annual Meeting & Expo, Sep 2020, Virtual, France. ⟨10.21748/am20.247⟩
Accès au bibtex
BibTex

Poster

titre
Evaluation of in vitro anti-inflammatory potential of Shiitake from various growing conditions: preliminary results
auteur
Ibrahima Diallo, Frédéric Boudard, Caroline Guzman, Sylvie Morel, Vitou Manon, Nathalie Saint, Alain Michel, Sylvie Rapior, Traoré Louceny, Patrick Poucheret, Françoise Fons
article
iCEPS e-Conference 2020, 8ème édition. Preventing and treating pain with non-pharmacological interventions, Nov 2020, Toulouse, France. 2020
Accès au bibtex
BibTex
titre
NIRI : L'annuaire mondial des chercheurs et des organismes de recherche sur les interventions non médicamenteuses (INM)
auteur
Gregory Ninot, Pierre-Louis Bernard, Isabelle Boulze Launay, Gérard Bourrel, Sandra Bringay, François Carbonnel, Béatrice Lognos, Patrick Poucheret, Sylvie Rapior, Lise Rochaix, Pierre Senesse, Sacha Torres, Raphaël Trouillet
article
iCEPS e-Conference 2020, 8ème édition. Preventing and treating pain with non-pharmacological interventions, Nov 2020, Toulouse, France. 2020
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.umontpellier.fr/hal-03090848/file/Poster-Ninot-2020-NIRI.pdf BibTex

Thèse

titre
Les Mycotoxines du mil : occurrence et flore fongique
auteur
Hela Houissa
article
Mycologie. Université Montpellier; Université de Tunis El-Manar. Faculté des Sciences de Tunis (Tunisie), 2020. Français. ⟨NNT : 2020MONTG040⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03210236/file/2020_HOUISSA_archivage.pdf BibTex
titre
Development and characterisation of starch and polyphenols for functional enhancement in high value food products from lontan vegetables
auteur
Vigna Nivetha Chandrasekaran
article
Food and Nutrition. Université de la Réunion, 2020. English. ⟨NNT : 2020LARE0023⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03336577/file/2020LARE0023_V_N_Chandrasekaran.pdf BibTex
titre
Décryptage des mécanismes impliqués dans le biocontrôle des champignons mycotoxinogènes des céréales
auteur
Lucile Pellan
article
Sciences agricoles. Université Montpellier, 2020. Français. ⟨NNT : 2020MONTG036⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03197830/file/2020_PELLAN_archivage.pdf BibTex

2019

Article dans une revue

titre
Modeling mixed fermentation of gowé using selected Lactobacillus plantarum and Pichia kluyveri strains
auteur
Christian Mestres, Bettencourt de J.C. Munanga, Joël Grabulos, Gérard Loiseau
article
Food Microbiology, Elsevier, 2019, 84, pp.103242 -. ⟨10.1016/j.fm.2019.103242⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03485664/file/S0740002018311237.pdf BibTex
titre
Multimycotoxin LC-MS/MS analysis in pearl millet (Pennisetum glaucum) from Tunisia
auteur
Hela Houissa, Salma Lasram, Michael Sulyok, Bojan Šarkanj, Angélique Fontana, Caroline Strub, Rudolf Krska, Sabine Schorr-Galindo, Abdelwahed Ghorbel
article
Food Control, Elsevier, 2019, 106, pp.106738 -. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.106738⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03487588/file/S0956713519303196.pdf BibTex
titre
Toward a simple, generic, and rapid simulation of the drying of solid foods
auteur
Hedi Romdhana, Daniel Goujot, Emmanuel Bernuau, Francis Courtois
article
Drying Technology, Taylor & Francis, 2019, 37 (16), pp.2025-2033. ⟨10.1080/07373937.2018.1532438⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Benchmarking of techniques used to assess the freeze damage in potatoes
auteur
Piyush Kumar Jha, Kévin Vidot, Epameinondas Xanthakis, Xavier Falourd, Joran Fontaine, Vanessa Jury, Alain Le-Bail
article
Journal of Food Engineering, Elsevier, 2019, 262, pp.60-74. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2019.05.008⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02539349/file/S0260877419302031.pdf BibTex
titre
Role of biological control agents and physical treatments in maintaining the quality of fresh and minimally-processed fruit and vegetables
auteur
Charlène Leneveu-Jenvrin, Florence Charles, Francisco J. Barba, Fabienne Remize
article
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Taylor & Francis, 2019, pp.1-19. ⟨10.1080/10408398.2019.1664979⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effect of Moist Cooking Blanching on Colour, Phenolic Metabolites and Glucosinolate Content in Chinese Cabbage (Brassica rapa L. subsp. chinensis)
auteur
Millicent Managa, Fabienne Remize, Cyrielle Garcia, Dharini Sivakumar
article
Foods, MDPI, 2019, 8 (9), pp.399. ⟨10.3390/foods8090399⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02516699/file/2019_Managa%20Remize%20Garcia%20Sivakumar_Foods.pdf BibTex
titre
Incorporation and stability of carotenoids in a functional fermented maize yogurt-like product containing phytosterols
auteur
Magali Gies, Adriana Maria Descalzo, Adrien Servent, Claudie Dhuique-Mayer
article
LWT - Food Science and Technology, Elsevier, 2019, 111, pp.105 - 110. ⟨10.1016/j.lwt.2019.04.103⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03486755/file/S0023643819304153.pdf BibTex
titre
Localization and modeling of reaction and diffusion to explain folate behavior during soaking of cowpea
auteur
Fanny Coffigniez, Michael Rychlik, Christine Sanier, Christian Mestres, Lisa Striegel, Philippe Bohuon, Aurélien Briffaz
article
Journal of Food Engineering, Elsevier, 2019, 253, pp.49 - 58. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2019.02.012⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03485714/file/S0260877419300585.pdf BibTex
titre
Predictions of fruit shelf life and quality after ripening: Are quality traits measured at harvest reliable indicators?
auteur
Thibault Nordey, Fabrice Davrieux, Mathieu Léchaudel
article
Postharvest Biology and Technology, 2019, 153, pp.52 - 60. ⟨10.1016/j.postharvbio.2019.03.011⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03484772/file/S0925521418306021.pdf BibTex
titre
Genetic and technological characterization of lactic acid bacteria isolated from tropically grown fruits and vegetables
auteur
Amandine Fessard, Fabienne Remize
article
International Journal of Food Microbiology, Elsevier, 2019, 301, pp.61-72. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2019.05.003⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-02172525/file/S0168160518307177.pdf BibTex
titre
Safety and Microbiological Quality
auteur
Fabienne Remize, Didier Montet
article
Fermentation, MDPI, 2019, 5 (2), pp.50. ⟨10.3390/fermentation5020050⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-02172527/file/fermentation-05-00050.pdf BibTex
titre
Immersed membranes configuration for the microfiltration of fruit-based suspensions
auteur
Camille Rouquié, Layal Dahdouh, Julien Ricci, Christelle Wisniewski, Michèle Delalonde
article
Separation and Purification Technology, Elsevier, 2019, 216, pp.25 - 33. ⟨10.1016/j.seppur.2019.01.062⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03485852/file/S1383586618331873.pdf BibTex
titre
Transcriptomic view of detached lettuce leaves during storage: A crosstalk between wounding, dehydration and senescence
auteur
Julie Ripoll, Florence Charles, Véronique Vidal, Sandrine Laurent, Christophe Klopp, Félicie Lauri, Huguette Sallanon, David Roux
article
Postharvest Biology and Technology, Elsevier, 2019, 152, pp.73-88. ⟨10.1016/j.postharvbio.2019.02.004⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02063254/file/S0925521418311967.pdf BibTex
titre
Impact of soaking process on the microstructure of cowpea seeds in relation to solid losses and water absorption
auteur
Fanny Coffigniez, Aurélien Briffaz, Christian Mestres, Lorène Akissoé, Philippe Bohuon, Mohamed El Maâtaoui
article
Food Research International, Elsevier, 2019, 119, pp.268 - 275. ⟨10.1016/j.foodres.2019.02.010⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03486202/file/S0963996919300936.pdf BibTex
titre
Contribution of the methodology of collective expertise to the mitigation of food safety hazards in low- or medium-income countries
auteur
Didier Montet, Jamal Eddine Hazm, Abdelouahab Ouadia, Abdellah Chichi, Mame Samba Mbaye, Michel Bakar Diop, Paul Mobinzo, Apollinaire Biloso, Isaac Diansambu, Joël Scher, Marie-Louise Scippo, Maria-Teresa Barreto Crespo
article
Food Control, Elsevier, 2019, 99, pp.84 - 88. ⟨10.1016/j.foodcont.2018.12.009⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03475146/file/S0956713518306091.pdf BibTex
titre
Impact of turning, pod storage and fermentation time on microbial ecology and volatile composition of cocoa beans
auteur
Yasmine Hamdouche, Jean Christophe Meile, Marc Lebrun, Tagro Guehi, Renaud Boulanger, Corinne Teyssier, Didier Montet
article
Food Research International, Elsevier, 2019, 119, pp.477 - 491. ⟨10.1016/j.foodres.2019.01.001⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03486184/file/S0963996919300018.pdf BibTex
titre
Solid-state fermentation as a sustainable method for coffee pulp treatment and production of an extract rich in chlorogenic acids
auteur
Jessica Santos da Silveira, Noël Durand, Stella Lacour, M-P. Belleville, Ana Perez, Gérard Loiseau, Manuel Dornier
article
Food and Bioproducts Processing, Elsevier, 2019, 115, pp.175-184. ⟨10.1016/j.fbp.2019.04.001⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02119915/file/S0960308518308411.pdf BibTex
titre
Shear-dependency of the predicted ideal hematocrit
auteur
Emmanuelle Varlet-Marie, Laurent Vachoud, Bénédicte Marion, Céline Roques, Thibault Fidani, Jacques Mercier, Jean-Frédéric Brun
article
Clinical Hemorheology and Microcirculation, IOS Press, 2019, pp.1-7. ⟨10.3233/CH-199001⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Leg electrical resistance predicts venous blood viscosity and hematocrit
auteur
Emmanuelle Varlet-Marie, Laurent Vachoud, Bénédicte Marion, Céline Roques, Thibault Fidani, Constance Chevalier, Jacques Mercier, E. Raynaud, Jean-Frédéric Brun
article
Clinical Hemorheology and Microcirculation, IOS Press, 2019, pp.1-6. ⟨10.3233/CH-199003⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Fine-scale haplotype mapping of MUT, AACS, SLC6A15 and PRKCA genes indicates association with insulin resistance of metabolic syndrome and relationship with branched chain amino acid metabolism or regulation
auteur
Sara Haydar, Florin Grigorescu, Mădălina Vintilă, Yannick Cogne, Corinne Lautier, Yildiz Tutuncu, Jean-Frédéric Brun, Jm Robine, Michel Pugeat, Christophe Normand, Patrick Poucheret, Monica Livia Gheorghiu, Carmen Georgescu, Corin Badiu, Nicoleta Băculescu, Eric Renard, Dorina Ylli, Stéphanie Badiou, Thibault Sutra, Jean-Paul Cristol, Jacques Mercier, Ramon Gomis, Josep Maria Macias, Serghey Litvinov, Elza Khusnutdinova, Catalina Poiana, Renato Pasquali, Davide Lauro, Giorgio Sesti, Sabrina Prudente, Vincenzo Trischitta, Agathocles Tsatsoulis, Sonia Abdelhak, Abdelhamid Barakat, Akila Zenati, Agron Ylli, Ilhan Satman, Timo Kanninen, Yves Rinato, Sasa Missoni
article
PLoS ONE, Public Library of Science, 2019, 14 (3), pp.e0214122. ⟨10.1371/journal.pone.0214122⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02080935/file/2019%20Haydar%20et%20al.%2C%20fine%20scale%20haplotype.pdf BibTex
titre
Coupling of pressure-driven membrane technologies for concentrating, purifying and fractionizing betacyanins in cactus pear (Opuntia dillenii Haw.) juice
auteur
Abdoulaye Tamba, Adrien Servent, Christian Mertz, Mady Cissé, Manuel Dornier
article
Innovative Food Science and Emerging Technologies, Elsevier, 2019, 52, pp.244-255. ⟨10.1016/j.ifset.2018.12.008⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-montpellier-supagro.archives-ouvertes.fr/hal-02024062/file/S1466856418307975.pdf BibTex
titre
Monitoring anthocyanin degradation in Hibiscus sabdariffa extracts with multi-curve resolution on spectral measurement during storage
auteur
Nawel Achir, André Sinela, Christian Mertz, Hélène Fulcrand, Manuel Dornier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2019, 271, pp.536-542. ⟨10.1016/j.foodchem.2018.07.209⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Volatile compounds profiling by using proton transfer reaction-time of flight-mass spectrometry (PTR-ToF-MS). The case study of dark chocolates organoleptic differences
auteur
Zoé Deuscher, Isabelle Andriot, Etienne Sémon, Marie Repoux, Sébastien Preys, Jean-Michel Roger, Renaud Boulanger, Hélène Labouré, Jean-Luc Le Quéré
article
Journal of Mass Spectrometry, Wiley-Blackwell, 2019, 54 (1), pp.92-119. ⟨10.1002/jms.4317⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Towards a holistic approach for multi-objective optimization of food processes: a critical review
auteur
Martial Madoumier, Gilles Trystram, Patrick Sébastian, Antoine Collignan
article
Trends in Food Science and Technology, Elsevier, 2019, 86, pp.1-15. ⟨10.1016/j.tifs.2019.02.002⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-montpellier-supagro.archives-ouvertes.fr/hal-02050477/file/MadoumierEtAl_ReviewMOO_corr.pdf BibTex
titre
Nutritional and Microbiological Quality of Tiger Nut Tubers (Cyperus esculentus), Derived Plant-Based and Lactic Fermented Beverages
auteur
Elena Roselló-Soto, Cyrielle Garcia, Amandine Fessard, Francisco Barba, Paulo Munekata, José Lorenzo, Fabienne Remize
article
Fermentation, MDPI, 2019, 5 (1), pp.3. ⟨10.3390/fermentation5010003⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-02172521/file/fermentation-05-00003.pdf BibTex
titre
Lipid Composition and State of Oxidation of Fortified Infant Flours in Low‐Income Countries Are Not Optimal and Strongly Affected by the Time of Storage
auteur
Célia Moustiès, Claire Bourlieu-Lacanal, Bruno Barea, Adrien Servent, Pascaline Alter, Marc Lebrun, Youna Morgane Hémery, Arnaud Laillou, Sylvie Avallone
article
European Journal of Lipid Science and Technology, Wiley-VCH Verlag, 2019, ⟨10.1002/ejlt.201900173⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Quantitative trait loci for sorghum grain morphology and quality traits: Toward breeding for a traditional food preparation of West-Africa
auteur
Diarah Guindo, Niaba Teme, Michel Vaksmann, Mohamed Doumbia, Ingrid Vilmus, Baptiste Guitton, Aliou Sissoko, Christian Mestres, Fabrice Davrieux, Geneviève Fliedel, Mamoutou Kouressy, Brigitte Courtois, Jean-François Rami
article
Journal of Cereal Science, Elsevier, 2019, 85, pp.256-272. ⟨10.1016/j.jcs.2018.11.012⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
An Imaging Approach to Identify Mechanisms of Resistance to Pineapple Fruitlet Core Rot
auteur
Bastien Barral, Marc Chillet, Mathieu Léchaudel, Marc Lartaud, Jean-Luc Verdeil, Geneviève Conejero, Sabine Schorr-Galindo
article
Frontiers in Plant Science, Frontiers, 2019, 10, pp.1065. ⟨10.3389/fpls.2019.01065⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02439975/file/fpls-10-01065.pdf BibTex
titre
Microscopic imaging as a tool to target spatial and temporal extraction of bioactive compounds through ultrasound intensification
auteur
Boutheina Khadhraoui, Anne-Sylvie Fabiano-Tixier, Emmanuel Petitcolas, P. Robinet, R. Imbert, Mohamed El Maataoui, Farid Chemat
article
Ultrasonics Sonochemistry, Elsevier, 2019, 53, pp.214-225. ⟨10.1016/j.ultsonch.2019.01.006⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02628377/file/S1350417718314093.pdf BibTex
titre
Local partial least squares based on global PLS scores
auteur
Guanghui Shen, Matthieu Lesnoff, Vincent Baeten, Pierre Dardenne, Fabrice Davrieux, Hernán Ceballos, John Belalcazar, Dominique Dufour, Zengling Yang, Lujia Han, Juan Antonio Fernandez Pierna
article
Journal of Chemometrics, Wiley, 2019, 33 (5), ⟨10.1002/cem.3117⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Fast Discrimination of Chocolate Quality Based on Average-Mass-Spectra Fingerprints of Cocoa Polyphenols
auteur
Noémie Fayeulle, Emmanuelle Meudec, Jean Claude Boulet, Anna Vallverdu Queralt, Clotilde Hue, Renaud Boulanger, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2019, 67 (9), pp.2723-2731. ⟨10.1021/acs.jafc.8b06456⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Could the reliability of classical descriptors of fruit quality be influenced by irrigation and cold storage? The case of mango, a climacteric fruit
auteur
Rémy Rosalie, Mathieu Léchaudel, Marc Chillet, Laurent Dufossé, Jacques Joas
article
Journal of the Science of Food and Agriculture, Wiley, 2019, 99 (8), pp.3792-3802. ⟨10.1002/jsfa.9597⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Development of a physicochemical method to quantify the extracellular liquid volume: Application to the transformation of cassava into gari
auteur
Eric Rondet, Layal Dahdouh, Andrès Escobar, Bernard Cuq, Michèle Delalonde
article
LWT - Food Science and Technology, Elsevier, 2019, 108, pp.1-5. ⟨10.1016/j.lwt.2019.03.068⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-montpellier-supagro.archives-ouvertes.fr/hal-02096559/file/Rondet-LWT-2019-manuscript-IATE.pdf BibTex
titre
The population structure of Ochrobactrum isolated from entomopathogenic nematodes indicates interactions with the symbiotic system
auteur
Fabien Aujoulat, Sylvie Pages, Agnès Masnou, Loic Emboulé, Corinne Teyssier, Hélène Marchandin, Sophie Gaudriault, Alain Givaudan, Estelle Jumas-Bilak
article
Infection, Genetics and Evolution, Elsevier, 2019, 70, pp.131-139. ⟨10.1016/j.meegid.2019.02.016⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.umontpellier.fr/hal-02110836/file/1-s2.0-S1567134818304477.pdf BibTex

Communication dans un congrès

titre
Role of Laplace pressure in the equilibrium of a hanging drop by a mechanical loading
auteur
Laure Lecacheux, Abdelkrim Sadoudi, Denis Cassan, Agnès Duri, Thierry Ruiz
article
72nd Annual Meeting of the American Physical Society Division of Fluid Dynamics, Nov 2019, Seattle, United States
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02929233/file/Resume_Lecacheux_APS_2019.pdf BibTex
titre
Triploid lime is more tolerant to HLB than diploid lime because specific physiological and anatomical traits associated to better detoxification processes
auteur
G. Sivager, L. Calvez, B. Heuget, S. Bruyère, R.V. Boisne-Noc, P. Brat, Olivier Gros, P. Ollitraut, R. Morillon
article
Caribbean Science and Innovation Meeting 2019, Oct 2019, Pointe-à-Pitre (Guadeloupe), France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-antilles.fr/hal-02576028/file/CSIM2019_TRIPLOID%20LIME.pdf BibTex
titre
Outil numérique d’enseignement des procédés de transformation alimentaires via l’ingénierie des connaissances
auteur
Ioana Suciu, Amadou Ndiaye, Cédric Baudrit, Christophe Fernandez, Alain Marc Kondjoyan, Pierre-Sylvain Mirade, Jason Sicard, Pascal Tournayre, Philippe Bohuon, Patrice Buche, Francis Courtois, Valérie Guillard, Violaine Athès, D. Flick, Artemio Plana-Fattori, Ioan-Cristian Trelea, Gilles Trystram, Guillaume Delaplace, Sébastien Curet-Ploquin, Dominique Della Valle, Laurence Pottier, Hubert Chiron, Sofiane Guessasma, Kamal Kansou, Magdalena Kristiawan, Guy Della Valle
article
SFGP 2019, Oct 2019, Nantes, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
Expérimentations et simulations numériques pour quantifier l'influence d'une pâle lors de l'opération de malaxage de milieux granulaires
auteur
Julien Lehuen, Jean-Yves Delenne, Abdelkrim Sadoudi, Denis Cassan, Agnès Duri, Thierry Ruiz
article
17èmeCongrès de la Société Française de Génie des Procédés, Oct 2019, Nantes, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02929099/file/Resume_Lehuen_SFGP17_2019.pdf BibTex
titre
Food process models for training purpose through knowledge engineering methods
auteur
Ioana Suciu, Amadou Ndiaye, Cédric Baudrit, Christophe Fernandez, Alain Marc Kondjoyan, Pierre-Sylvain Mirade, Jason Sicard, Pascal Tournayre, Philippe Bohuon, Patrice Buche, Francis Courtois, Valérie Guillard, Violaine Athès, D. Flick, Artemio Plana-Fattori, Cristian Trelea, Gilles Trystram, Guillaume Delaplace, Sébastien Curet-Ploquin, Dominique Della Valle, Laurence Pottier, Hubert Chiron, Sofiane Guessasma, Kamal Kansou, Magdalena Kristiawan, Guy Della Valle
article
ICEF13 - 13th International Congress on Engineering and Food, Sep 2019, Melbourne, Australia
Accès au bibtex
BibTex
titre
Experimental and numerical analyses by DEM of the range of a probe in a granular medium
auteur
Julien Lehuen, Jean-Yves Delenne, Abdelkrim Sadoudi, Denis Cassan, Agnès Duri, Thierry Ruiz
article
12th European Congress of Chemical Engineering, Sep 2019, Florence, Italy
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02929055/file/Resume_Lehuen_ECCE12_2019.pdf BibTex
titre
Study of slip threshold at the contact's scale in a static granular column
auteur
Julien Lehuen, Jean-Yves Delenne, Abdelkrim Sadoudi, Denis Cassan, Thierry Ruiz, Agnès Duri
article
Workshop "Upscaling for strategic materials", Sep 2019, Montpellier, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02936639/file/Abstract_workshop.pdf BibTex
titre
Experimental and numerical studies of semi-confined heap structure after variable pouring conditions
auteur
Julien Lehuen, Jean-Yves Delenne, Abdelkrim Sadoudi, Denis Cassan, Veronique Planchot, Thierry Ruiz, Agnès Duri
article
8th International Conference on Discrete Element Methods, DEM 8, Jul 2019, Twente, Netherlands
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02929001/file/Resume_Lehuen_DEM8_2019.pdf BibTex
titre
Disentangling the sources of chlorophyll-content variability in banana fields
auteur
J. Lamour, C. Leroux, Gilles Le Moguedec, O. Naud, M. Léchaudel, Bruno Tisseyre
article
12th European Conference on Precision Agriculture, ECPA 2019, Jul 2019, Montpellier, France. pp.299-305, ⟨10.3920/978-90-8686-888-9_37⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Janssen's effect in a granular cell revisited by experiments and numerical simulations
auteur
Julien Lehuen, Jean-Yves Delenne, Abdelkrim Sadoudi, Denis Cassan, Agnès Duri, Thierry Ruiz
article
Workshop on Powders and Granular Materials - Challenges and Future Trends, Jun 2019, Montpellier, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02927152/file/Resume_Lehuen_PGM_2019.pdf BibTex
titre
Modélisation & Simulation des transformations Agro-alimentaires (MESTRAL - AgreenCamp)
auteur
Ioana Suciu, Amadou Ndiaye, Cédric Baudrit, Christophe Fernandez, Alain Marc Kondjoyan, Pierre-Sylvain Mirade, Jason Sicard, Pascal Tournayre, Philippe Bohuon, Patrice Buche, Francis Courtois, Valérie Guillard, Violaine Athès, D. Flick, Artemio Plana-Fattori, Cristian Trelea, Gilles Trystram, Guillaume Delaplace, Sébastien Curet-Ploquin, Dominique Della Valle, Laurence Pottier, Hubert Chiron, Sofiane Guessasma, Kamal Kansou, Magdalena Kristiawan, Guy Della Valle
article
Journée SFGP du groupe Ingénierie Avancée des Procédés "Simulation des procédés dans les industries agroalimentaires", May 2019, Montpellier, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
Nosespace of dark chocolates differing in sensory characteristics using PTR-TOF-MS and link to flavour perception through simultaneous Temporal Dominance of Sensations (TDS)
auteur
Zoé Deuscher, Isabelle Andriot, Sylvie Cordelle, Marie Repoux, Renaud Boulanger, Hélène Labouré, Pascal Schlich, Jean-Luc Le Quéré
article
12. Wartburg Symposium on Flavour chemistry and biology, May 2019, Eisenach, Germany. 1 p
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02932164/file/deuscher_2019_wartburg_symposium.pdf BibTex
titre
Potentiel antioxydant de Lentinula edodes (Shiitake) issu de différents modes de culture
auteur
Ibrahima Diallo, Morel Sylvie, Sylvie Rapior, Patrick Poucheret, Françoise Fons
article
7èmes Journées Scientifiques de l'Agro-Alimentaire (JSAA-2019) : Innovation dans les industries agro-alimentaires, Association Méditerranéenne des Industries Agro-Alimentaires, Mar 2019, Hammamet, Tunisie
Accès au bibtex
BibTex
titre
Dark chocolates organoleptic differences: a PTR-ToF-MS success story
auteur
Zoé Deuscher, Isabelle Andriot, Etienne Sémon, Sylvie Cordelle, Pascal Schlich, Marie Repoux, Jean-Michel Roger, Renaud Boulanger, Hélène Labouré, Jean-Luc Le Quéré
article
The 8th International Conference on Proton Transfer Reaction Mass Spectrometry and its Applications, Feb 2019, Innsbruck, Austria. pp.83-86
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02932072/file/deuscher_2019_proc_PTRMS.pdf BibTex

Chapitre d'ouvrage

titre
CUANTIFICACIÓN DE LA PRESENCIA DE OCRATOXINA A EN MUESTRAS DE CAFÉS COMERCIALIZADOS EN CHIAPAS
auteur
Maria Eugenia Aguilar Alvarez, Gerardo Saucedo-Castañeda, Noël Durand, Isabelle Gaime Perraud, Luis Victor Rodríguez-Durán, Héctor Escalona-Buendia, Gabriela Rodríguez-Serrano
article
Retos de la Ingenieria química para el desarrollo nacional, Memorias del XL Encuentro Nacional de la AMIDIQ, Academia Mexicana de Investigacion y Docencia en Ingenieria Quimica Publisher, BIOTECNOLOGIA- p. 457-461., pp.457-461, 2019
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03218478/file/CP-2019%20Aguilar-Alvarez%20et%20al%20AMIDIQ.pdf BibTex
titre
Rice cooking and sensory quality
auteur
Christian Mestres, Aurélien Briffaz, Dominique Valentin
article
Rice Chemistry and Technology, AACC International Press, pp.385-426, 2019, 978-0-12-811508-4. ⟨10.1016/b978-0-12-811508-4.00012-5⟩
Accès au bibtex
BibTex

Autre publication

titre
AdCofInov: Innovating coupling technologies for Adding Coffee waste value
auteur
Manuel Dornier
article
2019
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02080632/file/1403-079%20FP%20AdcofInov-Dornier.pdf BibTex

Poster

titre
The Knomana knowledge base - A tool to promote exchange of knowledge and identify local plants for adressing sanitary problems in EOA
auteur
Pierre Martin, Priscilla Keip, Alain Gutierrez, Marianne Huchard, Zakara Ilboudo, Samira Sarter, Appolinaire Tagne, Pierre Silvie
article
WAOC 2019 - 5th West African Organic Conference, Nov 2019, Accra, Ghana. The 5th West African Organic Conference. Organic agriculture : Life for all. West Africa Organic Network. Accra : West Africa Organic Network, 2019
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-lirmm.ccsd.cnrs.fr/lirmm-02344159/file/Martin_et_al_2019_WAOC.pdf BibTex
titre
Evaluation of the adaptation of Citrus polyploid (Rootstocks/varietes associations) to water deficit
auteur
Lenny Calvez, Gary Sivager, Andypain S, Bruyère S., Olivier Gros, Pierre Brat, Raphael Morillon
article
Caribbean Science and Innovation Meeting 2019, Oct 2019, Pointe-à-Pitre (Guadeloupe), France
Accès au bibtex
BibTex
titre
The role of ethylene receptors in tomato fruit set
auteur
Rasha Almasaud, Yi Chen, Nicolas Frei Dit Frey, Jean-Claude Mollet, Caren Chang, Huguette Sallanon, Christian Chervin
article
23rd International Conference on Plant Growth Substances (IPGSA), Jun 2019, Paris, France
Accès au bibtex
BibTex

Thèse

titre
Analyse de la communauté bactérienne et de la diversité inter et intra spécifique des bactéries acétiques et lactiques impliquées dans la fermentation de cacao selon trois origines géographiques
auteur
Lucie Farrera
article
Médecine humaine et pathologie. Université Montpellier, 2019. Français. ⟨NNT : 2019MONTG091⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-02866731/file/2019_FARRERA_archivage.pdf BibTex
titre
Potentiels anti-oxydants et anti-inflammatoires de sporophores de Lentinula edodes (Shiitake) sous différentes conditions de culture
auteur
Ibrahima Diallo
article
Médecine humaine et pathologie. Université Montpellier, 2019. Français. ⟨NNT : 2019MONTG042⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-02481192/file/2019_DIALLO_archivage.pdf BibTex
titre
Conception d’un aliment fonctionnel céréalier probiotique, enrichi en caroténoïdes et phytostérols : stabilité, bioaccessibilité et absorption intestinale des composés liposolubles
auteur
Magali Gies
article
Alimentation et Nutrition. Université Montpellier, 2019. Français. ⟨NNT : 2019MONTG063⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03095829/file/2019_GIES_archivage.pdf BibTex
titre
Détection des Ochratoxines A dans la production alimentaire par l’utilisation d’aptacapteur capacitif
auteur
Moez Elsaadani
article
Médecine humaine et pathologie. Université Montpellier, 2019. Français. ⟨NNT : 2019MONTG077⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-02733209/file/2019_ELSAADANI_archivage.pdf BibTex
titre
Réduction de la mycotoxicité dans l'agriculture malienne à partir de l'utilisation de biochar obtenu des sous-produits de la filière cajou
auteur
Abderahim Ahmadou
article
Sciences et techniques de l'agriculture. Université Montpellier, 2019. Français. ⟨NNT : 2019MONTG049⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-02542237/file/2019_AHMADOU_archivage.pdf BibTex
titre
Impact de la fermentation sur les propriétés antioxydantes, anti-inflammatoires et immunomodulatrices du cacao
auteur
Guehi-François Gbogbri
article
Alimentation et Nutrition. Université Montpellier, 2019. Français. ⟨NNT : 2019MONTG005⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-02481217/file/2019_GBOGBRI_archivage.pdf BibTex

2018

Article dans une revue

titre
A comparison study of five different methods to measure carotenoids in biofortified yellow cassava (Manihot esculenta)
auteur
Angélica Jaramillo, Luis Fernando Londoño, Juan Camilo Orozco, Gelver Patiño, John Belalcazar, Fabrice Davrieux, Elise Talsma
article
PLoS ONE, Public Library of Science, 2018, 13 (12), pp.e0209702. ⟨10.1371/journal.pone.0209702⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-02283623/file/journal.pone.0209702.pdf BibTex
titre
Rheological behavior of hybrid suspensions of chitin nanorods and siloxane oligomers
auteur
Laurent Vachoud, Suelen Conceição de Carvalho, Aymeric Bayart, Noémie Armand, Laura Cardoso, Bruno Alonso, Emmanuel Belamie
article
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, Elsevier, 2018, 558, pp.470 - 478. ⟨10.1016/j.colsurfa.2018.09.021⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Bioassay-guided isolation and UHPLC-DAD-ESI-MS/MS quantification of potential anti-inflammatory phenolic compounds from flowers of Inula montana L.
auteur
Elnur Garayev, Carole Di Giorgio, Gaëtan Herbette, Fathi Mabrouki, Philippe Chiffolleau, David Roux, Huguette Sallanon, Evelyne Ollivier, Riad Elias, Béatrice Baghdikian
article
Journal of Ethnopharmacology, Elsevier, 2018, 226, pp.176-184. ⟨10.1016/j.jep.2018.08.005⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01865223/file/Garayev%20et%20al_Journal%20of%20ethopharmacology_2018.pdf BibTex
titre
Bioaccessibility of Biofortified Sweet Potato Carotenoids in Baby Food: Impact of Manufacturing Process
auteur
Claudie Dhuique-Mayer, Adrien Servent, Charlotte Messan, Nawel Achir, Manuel Dornier, Yery Mendoza
article
Frontiers in nutrition, Frontiers media, 2018, 5, ⟨10.3389/fnut.2018.00098⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02030045/file/fnut-05-00098.pdf BibTex
titre
Branched-Chain Amino Acid Database Integrated in MEDIPAD Software as a Tool for Nutritional Investigation of Mediterranean Populations
auteur
Sara Haydar, Thomas Paillot, Christophe Fagot, Yannick Cogne, Athanasios Fountas, Yildiz Tutuncu, Madalina Vintila, Agathocles Tsatsoulis, Pham Thanh Chi, Patrick Garandeau, Dan Chetea, Corin Badiu, Monica Gheorghiu, Dorina Ylli, Corinne Lautier, Morana Jarec, Louis Monnier, Christophe Normand, Jelena Šarac, Abdelhamid Barakat, Sasa Missoni, Michel Pugeat, Patrick Poucheret, Felicia Hanzu, Ramon Gomis, Josep Macias, Serghey Litvinov, Elza Khusnutdinova, Catalina Poiana, Renato Pasquali, Davide Lauro, Giorgio Sesti, Vincenzo Trischitta, Sonia Abdelhak, Akila Zenati, Agron Ylli, Ilhan Satman, Timo Kanninen, Yves Rinato, Florin Grigorescu
article
Nutrients, MDPI, 2018, 10 (10), pp.1392. ⟨10.3390/nu10101392⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-riip.archives-ouvertes.fr/pasteur-01989178/file/Branched-Chain%20Amino.pdf BibTex
titre
Genotypic and environmental effects on the level of ascorbic acid, phenolic compounds and related gene expression during pineapple fruit development and ripening
auteur
Mathieu Léchaudel, Marie Darnaudery, Thierry Joët, Patrick Fournier, Jacques Joas
article
Plant Physiology and Biochemistry, 2018, 130, pp.127-138. ⟨10.1016/j.plaphy.2018.06.041⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Pectin structure and particle size modify carotenoid bioaccessibility and uptake by Caco-2 cells in citrus juices vs. concentrates
auteur
Laura Gence, Adrien Servent, Patrick Poucheret, Abel Hiol, Claudie Dhuique-Mayer
article
Food and Function, Cambridge : Royal Society of Chemistry, 2018, 9 (6), pp.3523 - 3531. ⟨10.1039/C8FO00111A⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Antioxidant and enzymatic responses to oxidative stress induced by cold temperature storage and ripening in mango ( Mangifera indica L. cv. ‘Cogshall’) in relation to carotenoid content
auteur
Rémy Rosalie, Mathieu Léchaudel, Claudie Dhuique-Mayer, Laurent Dufossé, Jacques Joas
article
Journal of Plant Physiology, Elsevier, 2018, 224-225, pp.75 - 85. ⟨10.1016/j.jplph.2018.03.011⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
UV-C light and pulsed light as alternatives to chemical and biological elicitors for stimulating plant natural defenses against fungal diseases
auteur
L. Urban, D. Chabane Sari, B. Orsal, M. Lopes, R. Miranda, J. Aarrouf
article
Scientia Horticulturae, Elsevier, 2018, 235, pp.452-459. ⟨10.1016/j.scienta.2018.02.057⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Preliminary PCR-TTGE analyses of bacterial communities associated with pollen from anemophilous trees: potential impacts on plants and human health
auteur
Françoise Fons, Stefaniya Hantova, Yasmine Hamdouche, Sylvie Rapior, Corinne Teyssier
article
Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Slovak University of Agriculture in Nitra, 2018, 7 (5), pp.478-483. ⟨10.15414/jmbfs.2018.7.5.478-483⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.umontpellier.fr/hal-02195580/file/Fons2018_PCR_TTGE_BacterialCommunitiesPollen8Health_HumanHealth_jmbfs-234-Fons.pdf BibTex
titre
Increase in insulin sensitivity by the association of chicoric acid and chlorogenic acid contained in a natural chicoric acid extract (NCRAE) of chicory ( Cichorium intybus L.) for an antidiabetic effect
auteur
Karine Ferrare, Luc Bidel, Abdulmomem Awwad, Patrick Poucheret, Guillaume Cazals, Françoise Lazennec, Jacqueline Azay-Milhau, Michel Tournier, Anne-Dominique Lajoix, Didier Tousch
article
Journal of Ethnopharmacology, Elsevier, 2018, 215, pp.241 - 248. ⟨10.1016/j.jep.2017.12.035⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.umontpellier.fr/hal-01880711/file/Ferrare-EJP-2018-manuscript-AGAP_1.pdf BibTex
titre
Litsea cubeba leaf essential oil from Vietnam: chemical diversity and its impacts on antibacterial activity
auteur
H.V. Nguyen, J.-C. Meile, M. Lebrun, D. Caruso, S. Chu-Ky, Samira Sarter
article
Letters in Applied Microbiology, Wiley, 2018, 66 (3), pp.207 - 214. ⟨10.1111/lam.12837⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Crossflow microfiltration coupled with diafiltration to concentrate and purify carotenoids and flavonoids from citrus juices
auteur
Jessica Polidori, Claudie Dhuique-Mayer, Manuel Dornier
article
Innovative Food Science and Emerging Technologies, Elsevier, 2018, 45, pp.320-329. ⟨10.1016/j.ifset.2017.11.015⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Identification of roselle varieties through simple discriminating physicochemical characteristics using multivariate analysis
auteur
Alé Kane, Nawel Achir, Mady Cissé, Dominique Pallet, Mama Sakho, Manuel Dornier
article
Ciência e Tecnologia de Alimentos, Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2018, ⟨10.1590/1678-457x.29417⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
The genus Psiadia : Review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology
auteur
Keshika Mahadeo, Isabelle Grondin, Hippolyte Kodja, Joyce Govinden-Soulange, Sabina B. Jhaumeer-Laulloo, Michel Frédérich, Anne Gauvin-Bialecki
article
Journal of Ethnopharmacology, Elsevier, 2018, 210, pp.48 - 68. ⟨10.1016/j.jep.2017.08.023⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Impact of fruit texture on the release and perception of aroma compounds during in vivo consumption using fresh and processed mango fruits
auteur
Adeline Bonneau, Renaud Boulanger, Marc Lebrun, Isabelle Maraval, Jeremy Valette, Elisabeth Guichard, Ziya Gunata
article
Food Chemistry, Elsevier, 2018, 239, pp.806 - 815. ⟨10.1016/j.foodchem.2017.07.017⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Simulation of a sugar beet factory using a chemical engineering software (ProSimPlus®) to perform Pinch and exergy analysis
auteur
Charlène Lambert, Benjamin Laulan, Martine Decloux, Hédi Romdhana, Francis Courtois
article
Journal of Food Engineering, Elsevier, 2018, 225, pp.1-11. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2018.01.004⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Characterization of new flavan-3-ol derivatives in fermented cocoa beans
auteur
Noémie Fayeulle, Anna Vallverdu Queralt, Emmanuelle Meudec, Clotilde Hue, Renaud Boulanger, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer
article
Food Chemistry, Elsevier, 2018, 259, pp.207-212. ⟨10.1016/j.foodchem.2018.03.133⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Development of a Novel Integrated Approach to Monitor Processing of Cassava Roots into Gari: Macroscopic and Microscopic Scales
auteur
Andrés Escobar, Layal Dahdouh, Eric Rondet, Julien Ricci, Dominique Dufour, Thierry Tran, Bernard Cuq, Michèle Delalonde
article
Food and Bioprocess Technology, Springer, 2018, 11 (7), pp.1370-1380. ⟨10.1007/s11947-018-2106-5⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Pullulanase Debranching of Various Starches Upgrades the Crystalline Structure and Thermostability of Starch-Lauric Acid Complexes
auteur
Suchitra Wongprayoon, Thierry Tran, Olivier Gibert, Eric Dubreucq, Kuakoon Piyachomkwan, Klanarong Sriroth
article
Starch/Stärke, Wiley-VCH Verlag, 2018, 70 (7-8), ⟨10.1002/star.201700351⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Characterization of Crystalline Structure and Thermostability of Debranched Chickpea Starch-Lauric Acid Complexes Prepared Under Different Complexation Conditions
auteur
Suchitra Wongprayoon, Thierry Tran, Olivier Gibert, Eric Dubreucq, Kaukoon Piyachomkwan, Klanarong Sriroth
article
Chiang Mai Journal of Science, 2018, 45 (4), pp.1796-1810
Accès au bibtex
BibTex
titre
Beyond nutrient-based food indices: a data mining approach to search for a quantitative holistic index reflecting the degree of food processing and including physicochemical properties
auteur
Anthony Fardet, Kenza Lakhssassi, Aurélien Briffaz
article
Food and Function, Cambridge : Royal Society of Chemistry, 2018, 9 (1), ⟨10.1039/c7fo01423f⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Antiproliferative and antioxidant activities of wild Boletales mushrooms from France
auteur
Sylvie Morel, Stéphanie Arnould, Manon Vitou, Frédéric Boudard, Caroline Guzman, Patrick Poucheret, Françoise Fons, Sylvie Rapior
article
International Journal of Medicinal Mushrooms, Begell House, 2018, 20 (1), pp.13-29. ⟨10.1615/IntJMedMushrooms.2018025329⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Impact of UV-C radiation on the sensitivity of three strawberry plant cultivars (Fragaria x ananassa) against Botrytis cinerea
auteur
Marine Forges, Hilariòn Vàsquez, Florence Charles, Dounyazade Chabane Sari, Laurent Urban, Yves Lizzi, Marc Bardin, Jawad Aarrouf
article
Scientia Horticulturae, Elsevier, 2018, 240, pp.603-613. ⟨10.1016/j.scienta.2018.06.063⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Main Human Urinary Metabolites after Genipap (Genipa americana L.) Juice Intake
auteur
Livia Dickson, Mathieu Tenon, Ljubica Svilar, Pascale Fanca-Berthon, Raphael Lugan, Jean-Charles Martin, Fabrice Vaillant, Herve Rogez
article
Nutrients, MDPI, 2018, 10 (9), pp.1155. ⟨10.3390/nu10091155⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-amu.archives-ouvertes.fr/hal-02068146/file/nutrients-10-01155.pdf BibTex
titre
Impact of UV-C radiation combined with biocontrol agents on the susceptibility of strawberry plants to Botrytis cinerea
auteur
Marine Forges, Florence Charles, Michel Pascal, Jawad Aarrouf, Marc Bardin
article
IOBC WPRS Bulletin, International Organisation for Biological Control - West Palaearctic Regional Section, 2018, 133, pp.86-90
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02618690/file/2018_Forges_IOBC%20Bull.pdf BibTex
titre
Fabrication d’une enceinte UV-C pour le traitement des plantes
auteur
Frédéric Pascal, Marine Forges, Jean-Marc Bastien, Florence Charles, Jawad Aarrouf, Marc Bardin
article
Cahier des Techniques de l'INRA, INRA, 2018, 93, 12 p
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02627790/file/2018_Pascal_CahiersTechniques%20Inra_1.pdf BibTex
titre
Chemical Constituents of Inula montana Flowers and Leaves
auteur
E. Garayev, G. Herbette, Fathi Mabrouki, P. Chiffolleau, David Roux, Evelyne Ollivier, Riad Elias, B. Baghdikian
article
Chemistry of Natural Compounds, Springer Verlag, 2018, 54 (4), pp.755-756. ⟨10.1007/s10600-018-2463-3⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01865221/file/Garayev_2018_2.pdf BibTex
titre
Kinetic modelling of ascorbic and dehydroascorbic acids concentrations in a model solution at different temperatures and oxygen contents
auteur
Braulio Gomez Ruiz, Stéphanie Roux, Francis Courtois, Catherine Bonazzi
article
Food Research International, Elsevier, 2018, 106, pp.901-908. ⟨10.1016/j.foodres.2018.01.051⟩
Accès au bibtex
BibTex

Communication dans un congrès

titre
Nose-space of dark chocolates using PTR-ToF-MS and link to flavour perception through simultaneous Temporal Dominance of Sensations (TDS)
auteur
Zoé Deuscher, Isabelle Andriot, Sylvie Cordelle, Marie Repoux, Renaud Boulanger, Hélène Labouré, Pascal Schlich, Jean-Luc Le Quéré
article
.22. International Mass Spectrometry Conference (IMSC 2018), Aug 2018, Florence, Italy
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02931982/file/deuscher_2018_abstract_imsc2018.pdf BibTex
titre
Assessing the role of ageing and light availability in leaf mortality in the mango tree
auteur
F. Boudon, S. Persello, I. Grechi, A. Marquier, C. Soria, Christian Fournier, M. Léchaudel, F. Normand
article
XXX International Horticultural Congress IHC2018: International Symposium on Cultivars, Rootstocks and Management Systems of Deciduous Fruit and Fruit Tree Behaviour in Dynamic Environments, International Society for Horticultural Science, Aug 2018, Istanbul, Turkey. pp.601-608, ⟨10.17660/ActaHortic.2020.1281.79⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Granular flow and drag force around an intruder: experimental and numerical observations
auteur
Julien Lehuen, Jean-Yves Delenne, Thierry Ruiz, Agnès Duri
article
Ecole d’été internationale Mechanics Physics of Stretchable objects (MEPHISTO), Aug 2018, Cargèse, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02929440/file/Resume_Lehuen_Cargese%20_2019.pdf BibTex
<