UMR D 95L’unité QualiSud développe des activités scientifiques qui visent à analyser, comprendre et optimiser le processus de construction de la qualité de l’aliment tout au long de la chaine de transformation. La qualité sensorielle, les effets santé et les risques sanitaires sont tout particulièrement pris en compte.

Les activités de recherche de l’UMR QualiSud sont structurées autour de cinq actions scientifiques :

  • bioguidage des procédés par les qualités sensorielles et santé des aliments ;
  • maitrise de la qualité post-récolte des fruits et légumes frais ;
  • stratégies de prévention et de maitrise des mycotoxines tout au long des filières alimentaires ;
  • étude des transferts et des cinétiques réactionnelles lors de la fermentation d’aliments solides ;
  • analyse et conception multicritères pour l’aide à la décision en agroalimentaire.

Label : Unité Mixte de Recherche (UMR)
Tutelles principales : UM, CIRAD, IRD, Institut Agro, U RÉUNION, UAPV
Département scientifique : Biologie agrosciences
École doctorale : Biodiversité, Agriculture, Alimentation, Environnement, Terre, Eau

Site web

Contact

CIRAD Maison de la Technologie
TA B-95/16 73
73 Rue Jean-François Breton
34398 Montpellier cedex 5 France

Courriel

Publications (extraction HAL)

Sélectionner une année :

Publications HAL de la structure 31878

2021

Article dans une revue

titre
Multi-compartment model for heat and mass transfer during the frying of frozen pre-fried french fries
auteur
Têko Gouyo, Daniel Goujot, Philippe Bohuon, Francis Courtois
article
Journal of Food Engineering, Elsevier, 2021, pp.110587. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2021.110587⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03188348/file/b.pdf BibTex
titre
Multi-block classification of chocolate and cocoa samples into sensory poles
auteur
Alessandra Biancolillo, Sebastien Preys, Belal Gaci, Jean-Luc Le-Quere, Hélène Labouré, Zoe Deuscher, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer, Noemie Fayeulle, Pierre Costet, Clotilde Hue, Renaud Boulanger, Karine Alary, Marc Lebrun, Marie Christine Lahon, Gilles Morel, Isabelle Maraval, Fabrice Davrieux, Jean-Michel Roger
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 340, pp.127904. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.127904⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Evaluation of rice straw biopowder from alkaline-mechanical pretreatment by hydro-textural approach
auteur
Santi Chuetor, Thierry Ruiz, Abdellatif Barakat, Navadol Laosiripojana, Verawat Champreda, Malinee Sriariyanun
article
Bioresource Technology, Elsevier, 2021, 323, pp.124619. ⟨10.1016/j.biortech.2020.124619⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
A digital learning tool based on models and simulators for food engineering (MESTRAL)
auteur
Ioana Suciu, Amadou Ndiaye, Cédric Baudrit, Christophe Fernandez, Alain Kondjoyan, Pierre-Sylvain Mirade, Jason Sicard, Pascal Tournayre, Philippe Bohuon, Patrice Buche, Francis Courtois, Valérie Guillard, V. Athes, Denis Flick, A. Plana-Fattori, C. Tréléa, Gilles Trystram, G. Delaplace, S. Curet, Dominique Della Valle, Laurence Pottier, Hubert Chiron, Sofiane Guessasma, Kamal Kansou, Magdalena Kristiawan, Guy Della Valle
article
Journal of Food Engineering, Elsevier, 2021, 293, pp.110375. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2020.110375⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02980650/file/Postprint%20Suciu%20Ndiaye%202020%20JFE%20%28Digital%20learning%20tool%29.pdf BibTex
titre
Terroir Is the Main Driver of the Epiphytic Bacterial and Fungal Communities of Mango Carposphere in Reunion Island
auteur
Ahmed Taîbi, Ronan Rivallan, Veronique Broussolle, Dominique Pallet, Sylvie Lortal, Jean-Christophe Meile, Florentin Constancias
article
Frontiers in Microbiology, Frontiers Media, 2021, 11, ⟨10.3389/fmicb.2020.619226⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03163030/file/2021_Taibi_Frontiers-in-Microbiology.pdf BibTex
titre
Modification of Olive Leaves’ Surface by Ultrasound Cavitation. Correlation with Polyphenol Extraction Enhancement
auteur
Natacha Rombaut, Tony Chave, Sergey I. Nikitenko, Mohamed Maâtaoui, Anne Fabiano-Tixier, Farid Chemat
article
Applied Sciences, MDPI, 2021, 11 (1), pp.232. ⟨10.3390/app11010232⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03123876/file/2021%20-%20Publi%2004%20-%20Rombaut%20-%20ApplSciBasel.pdf BibTex
titre
Identification of critical versus robust processing unit operations determining the physical and biochemical properties of cassava‐based semolina (gari)
auteur
Andrès Escobar, Eric Rondet, Layal Dahdouh, Julien Ricci, Noël Akissoé, Dominique Dufour, Thierry Tran, Bernard Cuq, Michèle Delalonde
article
International Journal of Food Science and Technology, Wiley, 2021, 56 (3), pp.1311-1321. ⟨10.1111/ijfs.14857⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03027621/file/Escobar-FST-2020-CC-BY.pdf BibTex
titre
Regulation of sugar metabolism genes in the N-dependent susceptibility of tomato stems to Botrytis cinerea
auteur
Nathalie Lacrampe, Félicie Lopez-Lauri, Raphaël Lugan, Sophie Colombié, Jérôme Olivares, Philippe Nicot, François Lecompte
article
Annals of Botany, Oxford University Press (OUP), 2021, 127, pp.143-154. ⟨10.1093/aob/mcaa155⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02954833/file/2020_Lacrampe_Ann-Bot.pdf BibTex

Communication dans un congrès

titre
Evaluation of power dissipation in a granular bed disturbed by an intruder a tool to design kneading operations
auteur
Julien Lehuen, Jean-Yves Delenne, Abdelkrim Sadoudi, Duri Agnès, Thierry Ruiz
article
24th International Congress of Chemical and Process Engineering, 2021, Prague, Czech Republic
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02929270/file/Resume_Lehuen_Chisa2020_2021.pdf BibTex

2020

Article dans une revue

titre
Phytochemical and Nutritional Quality Changes During Irrigation and Postharvest Processing of the Underutilized Vegetable African Nightshade
auteur
Dharini Sivakumar, Anh Phan, Retha Slabbert, Yasmina Sultanbawa, Fabienne Remize
article
Frontiers in nutrition, Frontiers media, 2020, 7, pp.576532. ⟨10.3389/fnut.2020.576532⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03126716/file/fnut-07-576532.pdf BibTex
titre
Genipap (Genipa americana L.) juice intake biomarkers after medium-term consumption
auteur
Livia Dickson, Mathieu Tenon, Ljubica Svilar, Pascale Fanca-Berthon, Jean-Charles Martin, Herve Rogez, Fabrice Vaillant
article
Food Research International, Elsevier, 2020, 137, pp.109375. ⟨10.1016/j.foodres.2020.109375⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Study of the microstructure of durum wheat endosperm using X-ray micro-computed tomography
auteur
Lydie Besançon, Eric Rondet, Joël Grabulos, Valerie Lullien-Pellerin, Leslie Lhomond, Bernard Cuq
article
Journal of Cereal Science, Elsevier, 2020, 96, pp.103115. ⟨10.1016/j.jcs.2020.103115⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Forces and flow induced by a moving intruder in a granular packing: coarse-graining and DEM simulations versus experiments
auteur
Julien Lehuen, Jean-Yves Delenne, Agnès Duri, Thierry Ruiz
article
Granular Matter, Springer Verlag, 2020, 22 (4), ⟨10.1007/s10035-020-⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02936331/file/Preprint_Lehuen_GranularMatter.pdf BibTex
titre
Evaluating the drivers of banana flowering cycle duration using a stochastic model and on farm production data
auteur
J. Lamour, Gilles Le Moguedec, Olivier Naud, M. Léchaudel, James Taylor, Bruno Tisseyre
article
Precision Agriculture, Springer Verlag, In press, ⟨10.1007/s11119-020-09762-y⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Multi-Targeted Metabolic Profiling of Carotenoids, Phenolic Compounds and Primary Metabolites in Goji (Lycium spp.) Berry and Tomato (Solanum lycopersicum) Reveals Inter and Intra Genus Biomarkers
auteur
Doriane Dumont, Giorgia Danielato, Annie Chastellier, Laurence Hibrand Saint Oyant, Anne-Laure Fanciullino, Raphaël Lugan
article
Metabolites, MDPI, 2020, 10 (10), pp.422. ⟨10.3390/metabo10100422⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Impact of moist cooking methods on colour, anti-nutritive compounds and phenolic metabolites in African nightshade (Solanum retroflexum Dun.)
auteur
Millicent Managa, Semagalene Mpai, Fabienne Remize, Cyrielle Garcia, Dharini Sivakumar
article
Food Chemistry, Elsevier, 2020, 325, pp.126805. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126805⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Maintaining Physicochemical, Microbiological, and Sensory Quality of Pineapple Juice (Ananas comosus, Var. ‘Queen Victoria’) through Mild Heat Treatment
auteur
Charlène Leneveu-Jenvrin, Baptiste Quentin, Sophie Assemat, Fabienne Remize
article
Processes, MDPI, 2020, Processing Foods: Process Optimization and Quality Assessment, 8 (9), pp.1186. ⟨10.3390/pr8091186⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03009582/file/processes-08-01186.pdf BibTex
titre
V-Mango: a functional-structural model of mango tree growth, development and fruit production
auteur
Frédéric Boudon, Séverine Persello, Alexandra Jestin, Anne-Sarah Briand, Isabelle Grechi, Pierre Fernique, Yann Guédon, Mathieu Léchaudel, Pierre-Éric Lauri, Frédéric Normand
article
Annals of Botany, Oxford University Press (OUP), 2020, 126, pp.745 - 763. ⟨10.1093/aob/mcaa089⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02942876/file/Boudon%20et%20al%202020.pdf BibTex
titre
Papaya Fruit Pulp and Resulting Lactic Fermented Pulp Exert Antiviral Activity against Zika Virus
auteur
Juliano Haddad, Victoria Carcauzon, Omar El Kalamouni, Philippe Desprès, Cyrielle Garcia, Fabienne Remize, Chaker El Kalamouni
article
Microorganisms, MDPI, 2020, 8 (9), pp.1257. ⟨10.3390/microorganisms8091257⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03066596/file/microorganisms-08-01257.pdf BibTex
titre
Effect of Lactic Acid Fermentation on Color, Phenolic Compounds and Antioxidant Activity in African Nightshade
auteur
Alexandre Degrain, Vimbainashe Manhivi, Fabienne Remize, Cyrielle Garcia, Dharini Sivakumar
article
Microorganisms, MDPI, 2020, Special Issue : Lactic Acid Bacteria, Biopreservation Agents for Fruit and Vegetables, 8 (9), pp.1324. ⟨10.3390/microorganisms8091324⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03066362/file/microorganisms-08-01324.pdf BibTex
titre
Optimisation of the Postharvest Treatment with Thymol to Control Mango Anthracnose
auteur
Marc Chillet, Jérôme Minier, Mathilde Hoarau, Jean-Christophe Meile
article
American Journal of Plant Sciences, Scientific Research Publishing, 2020, 11, pp.1235 - 1246. ⟨10.4236/ajps.2020.118087⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-03108806/file/ajps_2020081416293389.pdf BibTex
titre
Multiblock analysis to relate polyphenol targeted mass spectrometry and sensory properties of chocolates and cocoa beans
auteur
Noémie Fayeulle, Sébastien Preys, Jean-Michel Roger, Renaud Boulanger, Clotilde Hue, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer
article
Metabolites, MDPI, 2020, 10 (8), pp.311. ⟨10.3390/metabo10080311⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
A 1H NMR-based metabolomic approach to study the production of antimalarial compounds from Psiadia arguta leaves (pers.) voigt
auteur
Keshika Mahadeo, Isabelle Grondin, Gaëtan Herbette, Tony Palama, Nadia Bouchemal, Joyce Soulange, Sabina Jhaumeer Laulloo, Joelle Sadeyen, Laurence Humeau, Michel Frederich, Anne Gauvin-Bialecki, Hippolyte Kodja
article
Phytochemistry, 2020, 176, pp.112401. ⟨10.1016/j.phytochem.2020.112401⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Unraveling the infection process of garlic by Fusarium proliferatum, the causal agent of root rot
auteur
Paul L. Chretien, Sandrine Laurent, Isabelle Bornard, Claire Troulet, Mohamed El Maâtaoui, Christel Leyronas
article
Phytopathologia Mediterranea, Firenze University Press, 2020, 59, pp.285-293. ⟨10.14601/Phyto-11103⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02944172/file/2020_Chretien_PhytopathologiaMediterranea.pdf BibTex
titre
Alcoholic fermentation as a potential tool for coffee pulp detoxification and reuse: Analysis of phenolic composition and caffeine content by HPLC-DAD-MS/MS
auteur
Jessica Santos da Silveira, Christian Mertz, Gilles Morel, Stella Lacour, Marie-Pierre Belleville, Noël Durand, Manuel Dornier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2020, 319, pp.126600. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126600⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
The molecular dynamics of bacterial spore and the role of calcium dipicolinate in core properties at the sub-nanosecond time-scale
auteur
Alexandre Colas de la Noue, Francesca Natali, Fatima Fekraoui, Patrick Gervais, Nicolas Martinez, Jean-Marie Perrier-Cornet, Judith Peters
article
Scientific Reports, Nature Publishing Group, 2020, 10 (1), pp.1-14. ⟨10.1038/s41598-020-65093-y⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Phytosterol vehicles used in a functional product modify carotenoid/cholesterol bioaccessibility and uptake by Caco-2 cells
auteur
Magali Gies, Adrien Servent, Patrick Borel, Claudie Dhuique-Mayer
article
Journal of Functional Foods, Elsevier, 2020, 68, pp.103920. ⟨10.1016/j.jff.2020.103920⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Key Aroma Compounds of Dark Chocolates Differing in Organoleptic Properties: A GC-O Comparative Study
auteur
Zoé Deuscher, Karine Gourrat, Marie Repoux, Renaud Boulanger, Hélène Labouré, Jean-Luc Le Quéré
article
Molecules, MDPI, 2020, 25 (8), pp.1809. ⟨10.3390/molecules25081809⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
AsiFood and its output and prospects: An Erasmus+ project on capacity building in food safety and quality for South-East Asia
auteur
Anal Anil Kumar, Yves Waché, Vanessa Louzier, Laurent Roy, F. Mens, S. Avalllone, Warapa Mahakarnchanakulb, Pathima Udompijitkul, Chutima Tantikitti, Thuy Nguyen Thi Bich, P.P. Thao, Tu M.T. Nguyen, Hay M.X. Nguyen, K. Thong, Hul Seingheng, Gerhard Schleining, L.F. Linder, Marie-Louise Scippo, Alessandra Guidi
article
Food Control, Elsevier, 2020, 109, pp.106913. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.106913⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Food safety risks in traditional fermented food from South-East Asia
auteur
Anil Kumar Anal, Giorgia Perpetuini, Awanwee Petchkongkaew, Reasmey Phary Tan, Sylvie Avallone, Rosanna Tofalo, Hai Van Nguyen, Son Chu-Ky, Phu Ha Ho, Thanh Tam Phan, Yves Waché
article
Food Control, Elsevier, 2020, 109, pp.106922. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.106922⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Coupling osmotic dehydration with heat treatment for green papaya impregnated with blackberry juice solution
auteur
Nadiarid Jimenez, Joseph Bassama, Marvin Soto, Manuel Dornier, Ana Mercedes Pérez, Fabrice Vaillant, Philippe Bohuon
article
International Journal of Food Science and Technology, Wiley, 2020, ⟨10.1111/ijfs.14507⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Clustering of instrumental methods to characterize the texture and the rheology of slimy okra ( Abelmoschus esculentus ) suspensions
auteur
Timoty Savouré, Manuel Dornier, Laurent Vachoud, Antoine Collignan
article
Journal of Texture Studies, Wiley-Blackwell, 2020, ⟨10.1111/jtxs.12505⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Antioxidant and Anti-inflammatory Potential of Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes), Sporophores from Various Culture Conditions
auteur
Ibrahima Diallo, Frédéric Boudard, Sylvie Morel, Manon Vitou, Caroline Guzman, Nathalie Saint, Alain Michel, Sylvie Rapior, Lonsény Traoré, Patrick Poucheret, Françoise Fons
article
International Journal of Medicinal Mushrooms, Begell House, 2020, 22 (6), pp.535-546. ⟨10.1615/IntJMedMushrooms.2020034864⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.umontpellier.fr/hal-02810176/file/IntJMedMushrooms2020034864.pdf BibTex
titre
Spatial analysis and mapping of banana crop properties: issues of the asynchronicity of the banana production and proposition of a statistical method to take it into account
auteur
J. Lamour, Olivier Naud, M. Léchaudel, Gilles Le Moguedec, James Taylor, Bruno Tisseyre
article
Precision Agriculture, Springer Verlag, 2020, 21, pp.897-921. ⟨10.1007/s11119-019-09700-7⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Seed comparative genomics in three coffee species identify desiccation tolerance mechanisms in intermediate seeds
auteur
Anna Stavrinides, Stéphane Dussert, Marie-Christine Combes, Isabelle Fock-Bastide, Dany Severac, Jérôme Minier, Aldecinei Bastos-Siqueira, Vincent Demolombe, Sonia Hem, Philippe Lashermes, Thierry Joët
article
Journal of Experimental Botany, Oxford University Press (OUP), 2020, 71 (4), pp.1-16/erz508. ⟨10.1093/jxb/erz508⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-02403786/file/erz508.pdf BibTex
titre
Assessment of acoustic-mechanical measurements for texture of French fries: Comparison of deep-fat frying and air frying
auteur
Têko Gouyo, Christian Mestres, Isabelle Maraval, Bénédicte Fontez Nguyen The, Céline Hofleitner, Philippe Bohuon
article
Food Research International, Elsevier, 2020, 131, pp.108947. ⟨10.1016/j.foodres.2019.108947⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Near‐infrared spectroscopy applications for high‐throughput phenotyping for cassava and yam: A review
auteur
Emmanuel Oladeji Alamu, Ephraim Nuwamanya, Denis Cornet, Karima Meghar, Michael Adesokan, Thierry Tran, John Belalcazar, Lucienne Desfontaines, Fabrice Davrieux
article
International Journal of Food Science and Technology, Wiley, 2020, ⟨10.1111/ijfs.14773⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02947924/file/2020_oliveirea_plant_method.pdf BibTex
titre
Lactic Fermented Fruit or Vegetable Juices: Past, Present and Future
auteur
Cyrielle Garcia, Marie Guérin, Kaïes Souidi, Fabienne Remize
article
Beverages, MDPI, 2020, 6 (1), pp.8. ⟨10.3390/beverages6010008⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02516697/file/2020_Garcia_beverages-06-00008.pdf BibTex
titre
Study of in vitro interaction between Fusarium verticillioides and Streptomyces sp. using metabolomics
auteur
Phuong-Anh Nguyen, Caroline Strub, Marie Lagrée, Justine Bertrand-Michel, Sabine Schorr-Galindo, Angélique Fontana
article
Folia Microbiologica, Springer Verlag (Germany), 2020, 65 (2), pp.303-314. ⟨10.1007/s12223-019-00725-z⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Impact of UV-C radiation applied during plant growth on pre- and post-harvest disease sensitivity and fruit quality of strawberry
auteur
Marine Forges, Marc Bardin, Laurent Urban, Jawad Aarrouf, Florence Charles
article
Plant Disease, American Phytopathological Society, 2020, 104, pp.3239-3247. ⟨10.1094/PDIS-02-20-0306-RE⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Including cleaning and production phases in the eco-design of a milk evaporation process
auteur
Martial Madoumier, Catherine Azzaro-Pantel, Geneviève Gésan-Guiziou
article
Food and Bioproducts Processing, Elsevier, 2020, 123, pp.427-436. ⟨10.1016/j.fbp.2020.07.023⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02887356/file/Madoumier-FBP-2020.pdf BibTex
titre
Analysis of consumer‐oriented quality characteristics of raw and boiled plantains in Cameroon: implication for breeding
auteur
Gérard Ngoh Newilah, Cédric Kendine Vepowo, Annie Takam Ngouno, Alexandre Bouniol, Agnès Rolland-Sabaté, Vivien Meli Meli, Judéon Socrates Yong Lemoumoum, Lora Forsythe, Dominique Dufour, Geneviève Fliedel
article
International Journal of Food Science and Technology, Wiley, 2020, 13 p. ⟨10.1111/ijfs.14812⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03102644/file/2020%20-%20Publi%2041%20-%20NgohNewilah%20-%20IntJFoodSciTechnol.pdf BibTex
titre
Towards the optimization of botanical insecticides research: Aedes aegypti larvicidal natural products in French Guiana
auteur
Michaël Falkowski, Arnaud Jahn-Oyac, Guillaume Odonne, Claudiane Flora, Yannick Estevez, Seindé Touré, Isabelle Boulogne, Jean-Charles Robinson, Didier Béreau, Philippe Petit, Didier Azam, Maïra Coke, Jean Issaly, Pascal Gaborit, Didier Stien, Véronique Eparvier, Isabelle Dusfour, Emeline Houël
article
Acta Tropica, Elsevier, 2020, 201, pp.105179. ⟨10.1016/j.actatropica.2019.105179⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal-normandie-univ.archives-ouvertes.fr/hal-02302317/file/ACTROP_2019_796_Revision%201_V0-1%20copy.pdf BibTex
titre
Ergosterol and Amino Acids Contents of Culinary-Medicinal Shiitake from Various Culture Conditions
auteur
Ibrahima Diallo, Sylvie Morel, Manon Vitou, Alain Michel, Sylvie Rapior, Lonsény Traoré, Patrick Poucheret, Françoise Fons
article
Proceedings, 2020, 4
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.umontpellier.fr/hal-03088931/file/Diallo2020_Ergosterol%20and%20Amino%20Acids%20Contents_Shiitake_ProceedingsFoods.pdf BibTex

Communication dans un congrès

titre
Synthesis of Caffeic and Sinapic Mono and Di-esters and Evaluation of their Antioxidant Activities
auteur
Oscar Laguna, Bruno Barea, Erwann Durand, Pierre Villeneuve, Sylvie Dauguet, Jérôme Lecomte
article
Virtual 2020 AOCS Annual Meeting & Expo, Sep 2020, Virtual, France. ⟨10.21748/am20.247⟩
Accès au bibtex
BibTex

Poster

titre
NIRI : L'annuaire mondial des chercheurs et des organismes de recherche sur les interventions non médicamenteuses (INM)
auteur
Gregory Ninot, Pierre-Louis Bernard, Isabelle Boulze Launay, Gérard Bourrel, Sandra Bringay, François Carbonnel, Béatrice Lognos, Patrick Poucheret, Sylvie Rapior, Lise Rochaix, Pierre Senesse, Sacha Torres, Raphaël Trouillet
article
iCEPS e-Conference 2020, 8ème édition. Preventing and treating pain with non-pharmacological interventions, Nov 2020, Toulouse, France. 2020
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.umontpellier.fr/hal-03090848/file/Poster-Ninot-2020-NIRI.pdf BibTex
titre
Evaluation of in vitro anti-inflammatory potential of Shiitake from various growing conditions: preliminary results
auteur
Ibrahima Diallo, Frédéric Boudard, Caroline Guzman, Sylvie Morel, Vitou Manon, Nathalie Saint, Alain Michel, Sylvie Rapior, Traoré Louceny, Patrick Poucheret, Françoise Fons
article
iCEPS e-Conference 2020, 8ème édition. Preventing and treating pain with non-pharmacological interventions, Nov 2020, Toulouse, France. 2020
Accès au bibtex
BibTex
titre
Nutraceutical components of culinary-medicinal Shiitake from various culture conditions
auteur
Ibrahima Diallo, Sylvie Morel, Manon Vitou, Alain Michel, Sylvie Rapior, Traoré Louceny, Patrick Poucheret, Françoise Fons
article
1st International Electronic Conference on Food Science and Functional Foods, Section: Nutraceuticals and Functional Foods, Nov 2020, online, France. 2020
Accès au bibtex
BibTex

Thèse

titre
Décryptage des mécanismes impliqués dans le biocontrôle des champignons mycotoxinogènes des céréales
auteur
Lucile Pellan
article
Sciences agricoles. Université Montpellier, 2020. Français. ⟨NNT : 2020MONTG036⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03197830/file/2020_PELLAN_archivage.pdf BibTex

2019

Article dans une revue

titre
Toward a simple, generic, and rapid simulation of the drying of solid foods
auteur
Hedi Romdhana, Daniel Goujot, Emmanuel Bernuau, Francis Courtois
article
Drying Technology, Taylor & Francis, 2019, 37 (16), pp.2025-2033. ⟨10.1080/07373937.2018.1532438⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Benchmarking of techniques used to assess the freeze damage in potatoes
auteur
Piyush Kumar Jha, Kévin Vidot, Epameinondas Xanthakis, Xavier Falourd, Joran Fontaine, Vanessa Jury, Alain Le-Bail
article
Journal of Food Engineering, Elsevier, 2019, 262, pp.60-74. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2019.05.008⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Role of biological control agents and physical treatments in maintaining the quality of fresh and minimally-processed fruit and vegetables
auteur
Charlène Leneveu-Jenvrin, Florence Charles, Francisco J. Barba, Fabienne Remize
article
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Taylor & Francis, 2019, pp.1-19. ⟨10.1080/10408398.2019.1664979⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effect of Moist Cooking Blanching on Colour, Phenolic Metabolites and Glucosinolate Content in Chinese Cabbage (Brassica rapa L. subsp. chinensis)
auteur
Millicent Managa, Fabienne Remize, Cyrielle Garcia, Dharini Sivakumar
article
Foods, MDPI, 2019, 8 (9), pp.399. ⟨10.3390/foods8090399⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02516699/file/2019_Managa%20Remize%20Garcia%20Sivakumar_Foods.pdf BibTex
titre
Genetic and technological characterization of lactic acid bacteria isolated from tropically grown fruits and vegetables
auteur
Amandine Fessard, Fabienne Remize
article
International Journal of Food Microbiology, Elsevier, 2019, 301, pp.61-72. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2019.05.003⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Safety and Microbiological Quality
auteur
Fabienne Remize, Didier Montet
article
Fermentation, MDPI, 2019, 5 (2), pp.50. ⟨10.3390/fermentation5020050⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.univ-reunion.fr/hal-02172527/file/fermentation-05-00050.pdf BibTex
titre
Transcriptomic view of detached lettuce leaves during storage: A crosstalk between wounding, dehydration and senescence
auteur
Julie Ripoll, Florence Charles, Véronique Vidal, Sandrine Laurent, Christophe Klopp, Félicie Lauri, Huguette Sallanon, David Roux
article
Postharvest Biology and Technology, Elsevier, 2019, 152, pp.73-88. ⟨10.1016/j.postharvbio.2019.02.004⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effects of Nigella sativa seeds (black cumin) on insulin secretion and lipid profile: A pilot study in healthy volunteers
auteur
Sophie Pelegrin, Florence Galtier, Anne Chalançon, Jean‐pierre Gagnol, Anne‐marie Barbanel, Yves Pélissier, Michel Larroque, Samuel Lepape, Marie Faucanié, Isabelle Gabillaud, Pierre Petit, Hugues Chevassus
article
British Journal of Clinical Pharmacology, Wiley, 2019, 85 (7), pp.1607-1611. ⟨10.1111/bcp.13922⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Left ventricle function assessment using gated first-pass 18F-FDG PET: Validation against equilibrium radionuclide angiography
auteur
F. Ben Bouallegue, Laurent Maïmoun, Florentin Kucharczak, Pierre Le Fur, Fabien Vauchot, Boramy Hay, Eric Rondet, Denis Mariano-Goulart
article
Journal of Nuclear Cardiology, Springer Verlag, In press, ⟨10.1007/s12350-019-01731-x⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Solid-state fermentation as a sustainable method for coffee pulp treatment and production of an extract rich in chlorogenic acids
auteur
Jessica Santos da Silveira, Noël Durand, Stella Lacour, Marie-Pierre Belleville, Ana Perez, Gérard Loiseau, Manuel Dornier
article
Food and Bioproducts Processing, Elsevier, 2019, 115, pp.175-184. ⟨10.1016/j.fbp.2019.04.001⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Leg electrical resistance predicts venous blood viscosity and hematocrit
auteur
Emmanuelle Varlet-Marie, Laurent Vachoud, Bénédicte Marion, Céline Roques, Thibault Fidani, Constance Chevalier, Jacques Mercier, E. Raynaud, Jean-Frédéric Brun
article
Clinical Hemorheology and Microcirculation, IOS Press, 2019, pp.1-6. ⟨10.3233/CH-199003⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Shear-dependency of the predicted ideal hematocrit
auteur
Emmanuelle Varlet-Marie, Laurent Vachoud, Bénédicte Marion, Céline Roques, Thibault Fidani, Jacques Mercier, Jean-Frédéric Brun
article
Clinical Hemorheology and Microcirculation, IOS Press, 2019, pp.1-7. ⟨10.3233/CH-199001⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Fine-scale haplotype mapping of MUT, AACS, SLC6A15 and PRKCA genes indicates association with insulin resistance of metabolic syndrome and relationship with branched chain amino acid metabolism or regulation
auteur
Sara Haydar, Florin Grigorescu, Mădălina Vintilă, Yannick Cogne, Corinne Lautier, Yildiz Tutuncu, Jean-Frédéric Brun, Jean Marie Robine, Michel Pugeat, Christophe Normand, Patrick Poucheret, Monica Livia Gheorghiu, Carmen Georgescu, Corin Badiu, Nicoleta Băculescu, Eric Renard, Dorina Ylli, Stéphanie Badiou, Thibault Sutra, Jean-Paul Cristol, Jacques Mercier, Ramon Gomis, Josep Maria Macias, Serghey Litvinov, Elza Khusnutdinova, Catalina Poiana, Renato Pasquali, Davide Lauro, Giorgio Sesti, Sabrina Prudente, Vincenzo Trischitta, Agathocles Tsatsoulis, Sonia Abdelhak, Abdelhamid Barakat, Akila Zenati, Agron Ylli, Ilhan Satman, Timo Kanninen, Yves Rinato, Sasa Missoni
article
PLoS ONE, Public Library of Science, 2019, 14 (3), pp.e0214122. ⟨10.1371/journal.pone.0214122⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02080935/file/2019%20Haydar%20et%20al.%2C%20fine%20scale%20haplotype.pdf BibTex
titre
Coupling of pressure-driven membrane technologies for concentrating, purifying and fractionizing betacyanins in cactus pear (Opuntia dillenii Haw.) juice
auteur
Abdoulaye Tamba, Adrien Servent, Christian Mertz, Mady Cissé, Manuel Dornier
article
Innovative Food Science and Emerging Technologies, Elsevier, 2019, 52, pp.244-255. ⟨10.1016/j.ifset.2018.12.008⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Influence of Temperature, Solvent and pH on the Selective Extraction of Phenolic Compounds from Tiger Nuts by-Products: Triple-TOF-LC-MS-MS Characterization
auteur
Cyrielle Garcia, Amandine Fessard, Elena Roselló-Soto, Francisco Martí-Quijal, Antonio Cilla, Paulo Munekata, José Lorenzo, Fabienne Remize, Francisco Barba
article
Molecules, MDPI, 2019, 24 (4), pp.797. ⟨10.3390/molecules24040797⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Monitoring anthocyanin degradation in Hibiscus sabdariffa extracts with multi-curve resolution on spectral measurement during storage
auteur
Nawel Achir, André Sinela, Chri