spoLa vocation de l’unité Sciences pour l’Œnologie est de développer des recherches génériques en biologie végétale, microbiologie, biochimie, chimie et physico-chimie avec pour champ d’application principal la filière viti-vinicole. Les chercheurs de l’unité se focalisent principalement sur les thématiques relatives :

  • A la physiologie intégrative des levures œnologiques et la maîtrise de la fermentation alcoolique ;
  • Aux composés phénoliques (biosynthèse, réactivité, interactions physico-chimiques, propriétés, valorisation).

Label : Unité Mixte de Recherche (UMR)
Tutelles principales : UM, INRAE, Institut Agro
Département scientifique : Biologie agrosciences
École doctorale : Biodiversité, Agriculture, Alimentation, Environnement, Terre, Eau

Site web

Contact

Montpellier SupAgro
2 Place Pierre Viala
34060 Montpellier cedex 2 France

Courriel

Publications (extraction HAL)

Sélectionner une année :

Publications HAL de la structure 37883

2020

Article dans une revue

titre
Fractionation of Acacia seyal gum by ion exchange chromatography
auteur
Rafael Apolinar Valiente, Pascale Williams, Michael Nigen, Véronica Mejia Tamayo, Thierry Doco, Christian Sanchez
article
Food Hydrocolloids, Elsevier, 2020, 98, ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.105283⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Analysing the impact of the nature of the nitrogen source on the formation of volatile compounds to unravel the aroma metabolism of two non-Saccharomyces strains
auteur
Pauline Seguinot, Audrey Bloem, Pascale Brial, Emmanuelle Meudec, Anne Ortiz-Julien, Carole Camarasa
article
International Journal of Food Microbiology, Elsevier, 2020, 316, pp.1-12. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108441⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Furanolysis with Menthofuran: A New Depolymerization Method for Analyzing Condensed Tannins
auteur
Guillaume Billerach, Laurent Roumeas, Eric Dubreucq, Hélène Fulcrand
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2020, 68 (10), pp.2917-2926. ⟨10.1021/acs.jafc.9b00497⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02295527/file/Billerach_postprint_2019.pdf BibTex
titre
Nitrogen sources preferences of non-Saccharomyces yeasts to sustain growth and fermentation under winemaking conditions
auteur
Ying Su, Pauline Seguinot, Isabelle Sanchez, Anne Ortiz-Julien, José Maria Heras, Amparo Querol, Carole Camarasa, José Manuel Guillamón
article
Food Microbiology, Elsevier, 2020, 85, pp.103287. ⟨10.1016/j.fm.2019.103287⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
La déstabilisation colloïdale des boissons limpides : recherche sur les mécanismes impliqués et développement d'itinéraires technologiques de prévention
auteur
Rémi Bauduin, Pascal Poupard, Philippe Cottereau, Frederic Charrier, Eric Meistermann, Aude Vernhet, Céline Poncet-Legrand, Mélanie Millet, Sylvain Guyot, J-M Lequere, J-M Salmon, Drazen Zanchi
article
Innovations Agronomiques, INRAE, 2020, 79, pp.49-59. ⟨10.15454/gyp6-wz96⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02919985/file/Vol79-4-Bauduin%20et%20al.pdf BibTex
titre
Investigation of Genetic Relationships Between Hanseniaspora Species Found in Grape Musts Revealed Interspecific Hybrids With Dynamic Genome Structures
auteur
Méline Saubin, Hugo Devillers, Lucas Proust, Cathy Brier, Cecile Grondin, Martine Pradal, Jean Luc Legras, Cécile Neuvéglise
article
Frontiers in Microbiology, Frontiers Media, 2020, 10, pp.1-21. ⟨10.3389/fmicb.2019.02960⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02478447/file/2020_Saubin_Frontiers%20in%20Microbiology.pdf BibTex

Communication dans un congrès

titre
Résines époxy à faible inflammabilité issue de tannins de châtaignier
auteur
Valeriia Karaseva, Clément Lacoste, Hélène Fulcrand, Anne Bergeret, Laurent Ferry
article
16èmes journées scientifiques et industrielles du Groupe Français des Polymères (GFP), Mar 2020, Alès, France
Accès au bibtex
BibTex

2019

Article dans une revue

titre
Polyphenol Characterization in Red Beverages of Carapa procera (D.C.) Leaf Extracts
auteur
Félix Adjé, Emmanuel Koffi, Kisselmina Koné, Emmanuelle Meudec, Augustin Adima, Paul Lozano, Yves Lozano, Emile Gaydou
article
Beverages, MDPI, 2019, 5 (4), ⟨10.3390/beverages5040068⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02966663/file/2019_Adje_Beverages.pdf BibTex
titre
Temporal trends in living kidney donation in France between 2007 and 2017
auteur
François Gaillard, Lola Jacquemont, Veena Roberts, Laetitia Albano, Julien Allard, Nicolas Bouvier, Mathias Büchler, Dimitri Titeca-Beauport, Lionel Couzi, Michel Delahousse, Didier Ducloux, Antoine Durrbach, Isabelle Etienne, Luc Frimat, Cyril Garrouste, Philippe Grimbert, Marc Hazzan, Alexandre Hertig, Nassim Kamar, Moglie Le Quintrec, Christophe Mariat, Valerie Moal, Bruno Moulin, Christiane Mousson, Claire Pouteil-Noble, Philippe Rieu, Lionel Rostaing, Antoine Thierry, Cécile Vigneau, Marie Alice Macher, Maryvonne Hourmant, Christophe Legendre
article
Nephrology Dialysis Transplantation, Oxford University Press (OUP), 2019, ⟨10.1093/ndt/gfz229⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Addition to "Structure and dynamics of a polymer-nanoparticle composite: Effect of nanoparticle size and volume fraction
auteur
Valerio Sorichetti, Virginie Hugouvieux, Walter Kob
article
Macromolecules, American Chemical Society, 2019, 52 (16), pp.6336-6337. ⟨10.1021/acs.macromol.9b01579⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Monitoring anthocyanin degradation in Hibiscus sabdariffa extracts with multi-curve resolution on spectral measurement during storage
auteur
Nawel Achir, André Sinela, Christian Mertz, Hélène Fulcrand, Manuel Dornier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2019, 271, pp.536-542. ⟨10.1016/j.foodchem.2018.07.209⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Study of the mortality mechanisms of yeasts in fermentation: Role of micronutrients limitations and nitrogen
auteur
Bruno Blondin, Camille Duc, Jessica Noble, Martine Pradal, Catherine Tesniere
article
BIO Web of Conferences, EDP Sciences, 2019, 15, pp.1-4. ⟨10.1051/bioconf/20191502023⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Genetic diversity and population structure of Saccharomyces cerevisiae strains isolated from traditional alcoholic beverages of Côte d'Ivoire
auteur
Youan Charles Tra Bi, Tiemele Laurent Simon Amoikon, Clémentine A. Kouakou, Jacques Noemie, Marine Lucas, Cecile Grondin, Jean Luc Legras, Florent K. N'Guessan, Theodore N. Djeni, Marcellin K. Djè, Serge Casaregola
article
International Journal of Food Microbiology, Elsevier, 2019, 297, pp.1-10. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2019.03.001⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
The colloidal stabilization of young red wine by Acacia senegal gum: The involvement of the protein backbone from the protein-rich arabinogalactan-proteins
auteur
Michael Nigen, Rafael Apolinar Valiente, Nerea Iturmendi, Pascale Williams, Thierry Doco, Virginie Moine, Arnaud Massot, Isabelle Jaouen, Christian Sanchez
article
Food Hydrocolloids, Elsevier, 2019, 97, ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.105176⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02164154/file/Nigen-FH-2019-manuscript-IATE_1.pdf BibTex
titre
Recovery, structure and physicochemical properties of an aggregate-rich fraction from Acacia senegal gum
auteur
Rafael Apolinar Valiente, Pascale Williams, Michael Nigen, Véronica Mejia Tamayo, Thierry Doco, Christian Sanchez
article
Food Hydrocolloids, Elsevier, 2019, 89, pp.864-873. ⟨10.1016/j.foodhyd.2018.11.054⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01981147/file/Apolinar%20et%20al-Food%20Hydrocolloids%202019.pdf BibTex
titre
The impact of distillation process on the chemical composition and potential prebiotic activity of different oligosaccharidic fractions extracted from grape seeds
auteur
Matteo Bordiga, Emmanuelle Meudec, Pascale Williams, Rosa Montella, Fabiano Traviaglia, Marco Arlorio, Jean Daniel Coïsson, Thierry Doco
article
Food Chemistry, Elsevier, 2019, 285, pp.423-430. ⟨10.1016/j.foodchem.2019.01.175⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
A comparison of the nitrogen metabolic networks of Kluyveromyces marxianus and Saccharomyces cerevisiae
auteur
Stéphanie Rollero, Audrey Bloem, Anne Ortiz‐julien, Florian F. Bauer, Carole Camarasa, Benoit Divol
article
Environmental Microbiology, Society for Applied Microbiology and Wiley-Blackwell, 2019, 16 p. ⟨10.1111/1462-2920.14756⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Grape solids: Lipid composition and role during alcoholic fermentation under enological conditions
auteur
Erick Casalta, Jean-Michel Salmon, Christian Picou, Jean-Marie Sablayrolles
article
American Journal of Enology and Viticulture, American Society for Enology and Viticulture, 2019, 70 (2), ⟨10.5344/ajev.2018.18049⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Enzyme-Assisted Extraction of Bioactive Compounds from Raspberry (Rubus idaeus L.) Pomace
auteur
Naima Saad, François Louvet, Stéphane Tarrade, Emmanuelle Meudec, Karine Grenier, Cornelia Landolt, Tan-Sothea Ouk, Philippe Bressollier
article
Journal of Food Science, Wiley, 2019, 84 (6), pp.1371-1381. ⟨10.1111/1750-3841.14625⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effect of grape must polyphenols on yeast metabolism during alcoholic fermentation
auteur
Julie Mekoue Nguela, Aude Vernhet, Anne Julien-Ortiz, N. Sieczkowski, Jean-Roch Mouret
article
Food Research International, Elsevier, 2019, 121, pp.161-175. ⟨10.1016/j.foodres.2019.03.038⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Bio-based flexible epoxy foam synthesized from epoxidized soybean oil and epoxidized mangosteen tannin
auteur
Narita Khundamri, Chahinez Aouf, Hélène Fulcrand, Eric Dubreucq, Varaporn Tanrattanakul
article
Industrial Crops and Products, Elsevier, 2019, 128, pp.556-565. ⟨10.1016/j.indcrop.2018.11.062⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Proanthocyanidins and anthocyanins contents, chromatic and antioxidant properties of red grape pomaces from morocco
auteur
Mohamed Ben Aziz, François Garcia, Laetitia Mouls, Hélène Fulcrand, Hassan Hajjaj
article
Journal of Food Measurement and Characterization, Springer Verlag, 2019, 13 (3), pp.2051-2061. ⟨10.1007/s11694-019-00126-3⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Influence of Extraction Conditions on Chemical Composition and Thermal Properties of Chestnut Wood Extracts as Tannin Feedstock
auteur
Valeriia Karaseva, Anne Bergeret, Clément Lacoste, Laurent Ferry, Hélène Fulcrand
article
ACS Sustainable Chemistry & Engineering, American Chemical Society, 2019, 7 (20), pp.17047-17054. ⟨10.1021/acssuschemeng.9b03000⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Impact of agronomic practices on grape aroma composition: a review
auteur
Hubert Alem, Peggy Rigou, Rémi Schneider, Hernan Ojeda, Laurent Torregrosa
article
Journal of the Science of Food and Agriculture, Wiley, 2019, 99 (3), pp.975-985. ⟨10.1002/jsfa.9327⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Modification of Chitosan for the Generation of Functional Derivatives
auteur
Clément Brasselet, Guillaume Pierre, Pascal Dubessay, Marguerite Dols-Lafargue, Joana Coulon, Julie Maupeu, Amélie Vallet-Courbin, Hélène de Baynast, Thierry Doco, Philippe Michaud, Cédric Delattre
article
Applied Sciences, MDPI, 2019, 9 (7), 33 p. ⟨10.3390/app9071321⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02167519/file/2019_Brasselet_Applied%20Sciences.pdf BibTex
titre
La mortalité des levures en fermentation alcoolique:
auteur
Bruno Blondin, Camille Duc, Martine Pradal, Jessica Noble, Catherine Tesniere
article
Revue Française d'Oenologie, 2019, 291, pp.21-23
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effets des lipides des bourbes sur la conduite des fermentations et la viabilité des levures
auteur
Catherine Tesniere, Erick Casalta, Giovana Girardi Piva, Martine Pradal, Aude Vernhet, Jean-Marie Sablayrolles, Jean-Michel Salmon
article
Revue Française d'Oenologie, 2019, 291, pp.24-26
Accès au bibtex
BibTex
titre
A Model for Predicting Wine Quality in a Rhône Valley Vineyard
auteur
Philippe Abbal, Jean-Marie Sablayrolles, Eric Matzner-Løber, Alain Carbonneau
article
Agronomy Journal, American Society of Agronomy, 2019, 111 (2), pp.545-554. ⟨10.2134/agronj2018.04.0269⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
A Bayesian Network to Prevent Mite Infestations in Rose Greenhouses
auteur
Philippe Abbal, Roger Boll, Ange Drouineau, Bruno Paris, Eric Latrille
article
International Journal of Pest Management, Taylor & Francis, 2019, 65 (4), pp.277-283. ⟨10.1080/09670874.2018.1496302⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Simultaneous Voltammetric Determination of Gallic and Protocatechuic Acids in Mango Juice Using a Reduced Graphene Oxide-Based Electrochemical Sensor
auteur
Refat Abdel-Hamid, Ahmed Bakr, Emad F. Newair, François Garcia
article
Beverages, MDPI, 2019, 5 (1), 11 p. ⟨10.3390/beverages5010017⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02319373/file/2019_Abdel-Hamid_Beverages.pdf BibTex
titre
Flavanol Glycoside Content of Grape Seeds and Skins of Vitis vinifera Varieties Grown in Castilla-La Mancha, Spain
auteur
José Pérez-Navarro, Guillaume Cazals, Christine Enjalbal, Pedro Miguel Izquierdo-Cañas, Sergio Gómez-Alonso, Cédric Saucier
article
Molecules, MDPI, 2019, 24 (21), 16 p. ⟨10.3390/molecules24214001⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02468525/file/2019_Perez-Navarro_Molecules.pdf BibTex
titre
New Biosourced Flame Retardant Agents Based on Gallic and Ellagic Acids for Epoxy Resins
auteur
Valeriia Karaseva, Anne Bergeret, Clément Lacoste, Hélène Fulcrand, Laurent Ferry
article
Molecules, MDPI, 2019, 24 (23), pp.4305. ⟨10.3390/molecules24234305⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02381634/file/molecules-24-04305.pdf BibTex
titre
Highlighting protein fining residues in a model red wine
auteur
Chantal Maury, Pascale Manchado-Sarni, Veronique Cheynier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2019, 279, pp.272-278. ⟨10.1016/j.foodchem.2018.11.141⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Occurrence of yeast cell death associated with micronutrient starvation during wine fermentation varies with nitrogen sources
auteur
Camille Duc, Jessica Noble, Catherine Tesniere, Bruno Blondin
article
OENO One, Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (Université de Bordeaux), 2019, 53 (3), pp.445-456. ⟨10.20870/oeno-one.2019.53.3.2408⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Importance and role of lipids in wine yeast fermentation
auteur
Catherine Tesniere
article
Applied Microbiology and Biotechnology, Springer Verlag, 2019, 103 (20), pp.8293-8300. ⟨10.1007/s00253-019-10029-4⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effect of polyvinylpolypyrrolidone treatment on rosés wines during fermentation: Impact on color, polyphenols and thiol aromas
auteur
Mélodie Gil, Philippe Louazil, Nerea Iturmendi, Virginie Moine, Veronique Cheynier, Cédric Saucier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2019, 295, pp.493-498. ⟨10.1016/j.foodchem.2019.05.125⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Nonlinear phenotypic variation uncovers the emergence of heterosis in Arabidopsis thaliana
auteur
François Vasseur, Louise Fouqueau, Dominique de Vienne, Thibault Nidelet, Cyrille Violle, Detlef Weigel
article
PLoS Biology, Public Library of Science, 2019, 17 (4), 26 p. ⟨10.1371/journal.pbio.3000214⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02167521/file/2019_Vasseur_Plos%20Biology.pdf BibTex
titre
Fungal Species Diversity in French Bread Sourdoughs Made of Organic Wheat Flour
auteur
Charlotte Urien, Judith Legrand, Pierre Montalent, Serge Casaregola, Delphine Sicard
article
Frontiers in Microbiology, Frontiers Media, 2019, 10, ⟨10.3389/fmicb.2019.00201⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02319371/file/2019_Urien_Food%20in%20Microbiology.pdf BibTex
titre
Fast Discrimination of Chocolate Quality Based on Average-Mass-Spectra Fingerprints of Cocoa Polyphenols
auteur
Noémie Fayeulle, Emmanuelle Meudec, Jean Claude Boulet, Anna Vallverdu Queralt, Clotilde Hue, Renaud Boulanger, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2019, 67 (9), pp.2723-2731. ⟨10.1021/acs.jafc.8b06456⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Relief from nitrogen starvation entails quick unexpected down-regulation of glycolytic/lipid metabolism genes in enological Saccharomyces cerevisiae
auteur
Catherine Tesniere, Chloé Bessiere, Martine Pradal, Isabelle Sanchez, Bruno Blondin, Frederic Bigey
article
PLoS ONE, Public Library of Science, 2019, 14 (4), ⟨10.1371/journal.pone.0215870⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02126102/file/2019_Tesniere_PlosOne.pdf BibTex

Communication dans un congrès

titre
About overyielding with mixed cultures in batch processes
auteur
Jérôme Harmand, Alain Rapaport, Tibault Nidelet
article
8th IFAC Conference on Foundations of Systems Biology in Engineering (FOSBE 2019), Oct 2019, Valencia, Spain. pp.163-168, ⟨10.1016/j.ifacol.2019.12.252⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02318595/file/FOSBE19.pdf BibTex
titre
Horizontal gene transfer: one of the key mechanisms involved into the adaptation of yeast to their environment
auteur
Jean-Nicolas Jasmin, Delphine Sicard, Virginie Galeote, Sylvie Dequin, Jean Luc Legras
article
ESF-EMBO Symposium, Comparative genomics of eukaryotic microbes: Genomes in flux, and flux between genomes, Oct 2019, St Feliu de Guixols, Spain
Accès au bibtex
BibTex
titre
Horizontal gene transfer: one of the key mechanisms involved into the adaptation of yeast to their environment
auteur
Virginie Galeote, Jean Luc Legras, Frederic Bigey, Carmen Becerra Rodriguez, Souhir Marsit, Carole Camarasa, Thibault Nidelet, Sylvie Dequin
article
ESF-EMBO Symposium, Comparative genomics of eukaryotic microbes: Genomes in flux, and flux between genomes, Oct 2019, St Feliu de Guixols, Spain
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02461750/file/Abstract_1.pdf https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02461750/file/Abstract_2.docx BibTex
titre
Domestication of microbial communities for bread making: insights from a participatory research project
auteur
Delphine Sicard
article
grAiNZ, Oct 2019, Trentham, Australia
Accès au bibtex
BibTex
titre
Sourdough bread diversity: Which drivers? Participative research from seeds to bread.
auteur
Elisa Michel, Delphine Sicard
article
European Diversity Cereal festival : Second CERERE EU Event, Cerere network, Jun 2019, Kalø, Denmark
Accès au bibtex
BibTex
titre
Non-Saccharomyces yeast nitrogen consumption and metabolite production during wine fermentation
auteur
P Seguinot, V Englezos, G Bergler, P Brial, A Ortiz-Julien, M Brulfert, C Camarasa, A Bloem
article
Oeno 19, Jun 2019, Bordeaux, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
The affinity of white wine proteins for bentonite is dependent on the wine composition and is directly related to their thermal stability / sensitivity
auteur
Céline Poncet-Legrand, Eric Meistermann, Frédéric Charrier, Patrick Chemardin, Aude Vernhet
article
OENOIVAS 2019, Jun 2019, Talence, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
Diversity of oligopeptide transporters in industrial yeasts
auteur
Carmen Becerra Rodriguez, Sylvie Dequin, Sandra Paiva, Virginie Galeote
article
7. Conference on Physiology of Yeast and Filamentous Fungi, Jun 2019, Milan, Italy
Accès au bibtex
BibTex
titre
How different anthropogenic environments have shaped the genome of S. cerevisiae ?
auteur
Virginie Galeote, Jean Luc Legras, Frederic Bigey, Souhir Marsit, Carole Camarasa, Thibault Nidelet, Sylvie Dequin
article
7. Conference on Physiology of Yeast and Filamentous Fungi, Jun 2019, Milan, Italy
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02461748/file/Abstract_Galeote_1.pdf https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02461748/file/Abstract_Galeote_2.docx BibTex
titre
Design Of An Epoxy Prepolymer Based On Chestnut Agro-Residues
auteur
Valeriia Karaseva, Hélène Fulcrand, Anne Bergeret, Laurent Ferry, Clément Lacoste
article
BIOPOL2019 - 7th International Conference on Biodegradable and Biobased Polymers, Jun 2019, Stockholm, Sweden
Accès au bibtex
BibTex
titre
Caractérisation et conservation de la diversité bactérienne d’un lait fermenté traditionnel breton, le Gwell en lien avec la préservation d’une race locale de vache, la Bretonne Pie Noir
auteur
Marie-Noelle Madec, Anne-Sophie Bage, Victoria Chuat, Lucas von Gastrow, S. Lubac, C. Morinière, Florence Valence-Bertel
article
Le LAIT, vecteur de développement » 3. RENCONTRES INTERNATIONALES, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Jun 2019, Dakar, Sénégal
Accès au bibtex
BibTex
titre
Exploring S. cerevisiae domestication from the analysis of their genome and from an experimental evolution approach in the grape must.
auteur
Jean-Nicolas Jasmin, Delphine Sicard, Virginie Galeote, Sylvie Dequin, Jean Luc Legras
article
3. Harlan International Symposium : Harlan III, Jun 2019, Montpellier, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02306190/file/Legras2019-HarlanIII_Supagrov2_1.pptx BibTex
titre
L'azote : un nutriment à optimiser !
auteur
Pauline Seguinot, Stéphanie Rollero, Thomas Ochando, Erick Casalta, Evelyne Aguera, Vincent Farines, Jean-Marie Sablayrolles, Jean-Roch Mouret
article
11. Journées Scientifiques de la Vigne et du Vin, Mar 2019, Montpellier, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02121867/file/JSVV2019_Mouret_1.pdf https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02121867/file/JSVV2019_Mouret_2.docx BibTex
titre
Traitements des raisins avant récolte: Impact de différents éliciteurs sur la composition en polysaccharides des vins
auteur
Rafael Apolinar Valiente, Yolanda Ruiz-García, Pascale Williams, Rocío Gil-Muñoz, Encarna Gómez-Plaza, Thierry Doco
article
11. Journées Scientifiques de la Vigne et du Vin, Mar 2019, Montpellier, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02121865/file/Apolinar%20et%20al.%20JSVV2019%20Montpellier.pdf BibTex
titre
Design and mathematical optimization of multi-strain ecosystems in winery
auteur
Sahar El Aida, Olivier Harle, Jean-Roch Mouret, Alain Rapaport, Thibault Nidelet
article
MicrobiOccitanie 2019, Feb 2019, Montpellier, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02901337/file/2019%20Occitanie.pdf BibTex
titre
Two different dates of application of elicitors to monastrell grapes: impact on the complex carbohydrates of their wines
auteur
Diego Paladines-Quezada, Rocío Gil-Muñoz, Rafael Apolinar Valiente, Pascale Williams, José Ignacio Fernandez-Fernandez, Thierry Doco
article
ŒNOIVAS 2019 - 11. International Symposium of Œnology - 11. edition In Vino Analytica Scientia, 2019, Bordeaux, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
Foamability of bentonite treated wines : Impact of new Acacia gum fractions obtained by Ionic Exchange Chromatography (IEC)
auteur
Rafael Apolinar Valiente, Pascale Williams, Thomas Salmon, Michael Nigen, Christian Sanchez, Richard Marchal, Thierry Doco
article
). ŒNOIVAS 2019 - 11. International Symposium of Œnology, Bordeaux- 11. edition In Vino Analytica Scientia, 2019, Bordeaux, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
Colloidal stabilization of young red wine by acacia senegal gum: the major implication of protein-rich arabinogalactan-proteins.
auteur
Michael Nigen, Rafael Apolinar Valiente, Pascale Williams, Thierry Doco, Nerea Iturmendi Virlay, Virginie Moine, Isabelle Jaouen, Christian Sanchez
article
ŒNOIVAS 2019 - 11th International Symposium of Œnology, Bordeaux- 11th edition In Vino Analytica Scientia, 2019, Bordeaux, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
SO2 : impact sur le métabolisme de la levure et la production d'arômes
auteur
Thomas Ochando, Jean-Roch Mouret, Anne Humbert-Goffard, Evelyne Aguera, Jean-Marie Sablayrolles, Vincent Farines
article
11. Journées Scientifiques de la Vigne et du Vin, 2019, NA, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02121868/file/JSVV%202019%20V.%20FARINES-jms_1.pdf https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02121868/file/JSVV%202019%20V.%20FARINES-jms_2.docx BibTex

Chapitre d'ouvrage

titre
Kinetics and Control of Alcoholic Fermentation During Wine Production
auteur
Jean-Marie Sablayrolles
article
Yeasts in the Production of Wine, Springer, 2019, 978-1-4939-9782-4
Accès au bibtex
BibTex
titre
Advances in Bio-based Thermosetting Polymers
auteur
Hélène Fulcrand, Laurent Roumeas, Guillaume Billerach, Chahinaz Aouf, Eric Dubreucq
article
Recent Advances in Polyphenol Research, Volume 6, John Wiley & Sons, Inc., 432 p., 2019, 978-1-119-42793-3. ⟨10.1002/9781119427896.ch11⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
New Insights Into Wine Yeast Diversities
auteur
Warren Albertin, Isabelle Masneuf, Virginie Galeote, Jean Luc Legras
article
Yeasts in the Production of Wine, Editions Springer, 2019, 978-1493997800
Accès au bibtex
BibTex

Direction d'ouvrage, Proceedings, Dossier

titre
Impact of heterologous production of carotenoids on S. cerevisiae metabolism
auteur
Alexandre Chamas, Sara Castano Cerezo, Pierre Millard, Carole Camarasa, Thibault Nidelet, Sylvie Dequin, Virginie Galeote, Gilles Truan
article
MicrobiOccitanie 2019 - Rencontre des Microbiologistes Région Occitanie, 2019, Montpellier, France. 2019
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02788259/file/Microbioccitanie%20abstract%20-%20chamas%20-%20v4_1.pdf https://hal.inrae.fr/hal-02788259/file/Microbioccitanie%20abstract%20-%20chamas%20-%20v4_2.docx BibTex

Autre publication

titre
Mieux connaitre pour mieux choisir : recherches sur la transformation et la qualité des aliments bio: le cas de la filière boulangerie à faible intrant
auteur
Delphine Sicard
article
2019
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02950859/file/Panneau_Inra_Ble%CC%81_pain_v3final.pdf BibTex
titre
Prédire la qualité organoleptique du chocolat à partir de la fève de cacao
auteur
Nicolas Sommerer
article
2019
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02789319/file/2019-10-29_site%20INRA%20page%20accueil%20grand%20public_1.jpg BibTex

Brevet

titre
Chemically stable lignin derivative and method for preparing same
auteur
Laurent Roumeas, Guillaume Billerach, Eric Dubreucq, Hélène Fulcrand
article
France, Patent n° : WO 2019/063826 A1. 2019
Accès au bibtex
BibTex

Poster

titre
Exploring the potentialities of Metschnikowia species during sequential wine fermentation
auteur
Pauline Seguinot, Anne Ortiz-Julien, Pascale Brial, Carole Camarasa
article
7. conference on Yeasts and Filamentous Fungi, Oct 2019, Milan, Italy
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02961841/file/Poster%20PYFF7.pdf BibTex
titre
Genetic bases of nitrogen requirement in wine yeast assessed trhrough QTL analysis
auteur
Marta Avramova, Catherine Tesniere, Martine Pradal, Jean Luc Legras, Bruno Blondin
article
35. International Specialised Symposium on Yeasts, Oct 2019, Antalya, Turkey. 169 p., 2019
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02460145/file/2019_Avramova_ISSY35_poster_1.pdf BibTex
titre
Yeast cell death caused by nutrient desequilibrium during alcoholic fermentation is impacted by nitrogen sources
auteur
Camille Duc, Martine P