spoLa vocation de l’unité Sciences pour l’Œnologie est de développer des recherches génériques en biologie végétale, microbiologie, biochimie, chimie et physico-chimie avec pour champ d’application principal la filière viti-vinicole. Les chercheurs de l’unité se focalisent principalement sur les thématiques relatives :

  • A la physiologie intégrative des levures œnologiques et la maîtrise de la fermentation alcoolique ;
  • Aux composés phénoliques (biosynthèse, réactivité, interactions physico-chimiques, propriétés, valorisation).

Label : Unité Mixte de Recherche (UMR)
Tutelles principales : UM, INRAE, Institut Agro
Département scientifique : Biologie agrosciences
École doctorale : Biodiversité, Agriculture, Alimentation, Environnement, Terre, Eau

Site web

Contact

Montpellier SupAgro
2 Place Pierre Viala
34060 Montpellier cedex 2 France

Courriel

Publications (extraction HAL)

Sélectionner une année :

Publications HAL de la structure 37883;1002152

2022

Article dans une revue

titre
Impact of the variety on the adsorption of anthocyanins and tannins on grape flesh cell walls
auteur
Elissa Abi‐habib, Aude Vernhet, Stéphanie Roi, Stéphanie Carrillo, Bodil Jørgensen, Jeanett Hansen, Thierry Doco, Céline Poncet-Legrand
article
Journal of the Science of Food and Agriculture, Wiley, 2022, 102 (8), pp.3379-3392. ⟨10.1002/jsfa.11685⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03477927/file/Version%20r%C3%A9vis%C3%A9e.pdf BibTex
titre
Characterization and Role of Sterols in Saccharomyces cerevisiae during White Wine Alcoholic Fermentation
auteur
Giovana Girardi Piva, Erick Casalta, Jean-Luc Legras, Catherine Tesnière, Jean-Marie Sablayrolles, David Ferreira, Anne Ortiz-Julien, Virginie Galeote, Jean-Roch Mouret
article
Fermentation, MDPI, 2022, 8, ⟨10.3390/fermentation8020090⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03661693/file/Girardi%20Piva2022fermentation-08-00090-v2.pdf BibTex
titre
Consideration of maintenance in wine fermentation modeling
auteur
Alain Rapaport, Robert David, Denis Dochain, Jérôme Harmand, Thibault Nidelet
article
Foods, MDPI, In press
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03671014/file/wine_fermentation_modellingFINAL.pdf BibTex

2021

Article dans une revue

titre
ChemHouse: A research and development centre for chemometrics
auteur
Jean-Claude Boulet, Marion Brandolini-Bunlon, Gilles Chaix, Benoit Jaillais, Eric Latrille, Matthieu Lesnoff, Alexandre Mallet, Sílvia Mas Garcia, Maxime Metz, Jean-Michel Roger, Virginie Rossard, Douglas N. Rutledge, Rémi Servien
article
NIR news, 2021, 32 (7-8), pp.36-38. ⟨10.1177/09603360211059284⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Development of a New Assay for Measuring H2S Production during Alcoholic Fermentation: Application to the Evaluation of the Main Factors Impacting H2S Production by Three Saccharomycescerevisiae Wine Strains
auteur
Irene de Guidi, Vincent Farines, Jean-Luc Legras, Bruno Blondin
article
Fermentation, MDPI, 2021, 7 (4), ⟨10.3390/fermentation7040213⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Red Wine Oxidation Characterization by Accelerated Ageing Tests and Cyclic Voltammetry
auteur
Stacy Deshaies, Luca Garcia, Frédéric Veran, Laetitia Mouls, Cédric Saucier, François Garcia
article
Antioxidants , MDPI, 2021, 10 (12), ⟨10.3390/antiox10121943⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03557576/file/antioxidants-10-01943-v2-1.pdf BibTex
titre
Aborting meiosis allows recombination in sterile diploid yeast hybrids
auteur
Simone Mozzachiodi, Lorenzo Tattini, Agnes Llored, Agurtzane Irizar, Neža Škofljanc, Melania D’angiolo, Matteo de Chiara, Benjamin Barré, Jia-Xing Yue, Angela Lutazi, Sophie Loeillet, Raphaelle Laureau, Souhir Marsit, Simon Stenberg, Benoit Albaud, Karl Persson, Jean-Luc Legras, Sylvie Dequin, Jonas Warringer, Alain Nicolas, Gianni Liti
article
Nature Communications, Nature Publishing Group, 2021, 12 (1), ⟨10.1038/s41467-021-26883-8⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.sorbonne-universite.fr/hal-03474924/file/s41467-021-26883-8.pdf BibTex
titre
Study of the relationship between red wine colloidal fraction and astringency by asymmetrical flow field-flow fractionation coupled with multi-detection
auteur
Kevin Pascotto, Coline Leriche, Soline Caillé, Frédéric Violleau, Jean-Claude Boulet, Olivier Geffroy, Cécile Levasseur-Garcia, Veronique Cheynier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 361, ⟨10.1016/j.foodchem.2021.130104⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
EIC + , an algorithm for automatic and unsupervised extraction of ion chromatograms in high resolution mass spectrometry
auteur
Jean-Claude Boulet
article
International Journal of Mass Spectrometry, 2021, 469, ⟨10.1016/j.ijms.2021.116672⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Yeast Plasma Membrane Fungal Oligopeptide Transporters Display Distinct Substrate Preferences despite Their High Sequence Identity
auteur
Carmen Becerra-Rodríguez, Géraldine Taghouti, Perrine Portier, Sylvie Dequin, Margarida Casal, Sandra Paiva, Virginie Galeote
article
Journal of Fungi, MDPI, 2021, 7 (11), pp.963. ⟨10.3390/jof7110963⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03495380/file/2021_Becerra-Rodriguez_Journal-of-Fungi.pdf BibTex
titre
Structural characteristics of Saccharomyces cerevisiae mannoproteins: Impact of their polysaccharide part
auteur
Saul Assunção Bicca, Céline Poncet-Legrand, Pascale Williams, Julie Mekoue Nguela, Thierry Doco, Aude Vernhet
article
Carbohydrate Polymers, Elsevier, 2021, 277, ⟨10.1016/j.carbpol.2021.118758⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03428729/file/Assuncao-Bicca%20et%20al.%2C%202022.pdf BibTex
titre
Le contrôle de la fermentation alcoolique en conditions œnologiques. L'azote oui mais...
auteur
Erick Casalta, Jean-Roch Mouret, Jean-Marie Sablayrolles
article
Revue des Oenologues et des Techniques Vitivinicoles et Oenologiques, Union nationale des oenologues France Bourgogne-Publications, 2021, 181, pp.38-41
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03362059/file/Casalta_181_Controle-de-la-fermentation-alcoolique_Scan%20Noir%20et%20Blanc.pdf BibTex
titre
Unambiguous NMR Structural Determination of (+)-Catechin—Laccase Dimeric Reaction Products as Potential Markers of Grape and Wine Oxidation
auteur
Stacy Deshaies, Christine Le Guernevé, Lucas Suc, Laetitia Mouls, François Garcia, Cédric Saucier
article
Molecules, MDPI, 2021, 26 (20), ⟨10.3390/molecules26206165⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03433918/file/2021_Deshaies_Molecules.pdf BibTex
titre
Impact of industrial yeast derivative products on the modification of wine aroma compounds and sensorial profile. A review
auteur
Peggy Rigou, Julie Mekoue, Nathalie Sieczkowski, Thierry Doco, Aude Vernhet
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 358, ⟨10.1016/j.foodchem.2021.129760⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Metabolome Exploration by High-Resolution Mass Spectrometry Methodologies of Two New Yeast Species: Starmerella reginensis and Starmerella kourouensis
auteur
Olivier Perruchon, Isabelle Schmitz-Afonso, Cécile Grondin, Jean-Luc Legras, Carlos Afonso, Abdelhakim Elomri
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2021, 69 (38), pp.11502-11511. ⟨10.1021/acs.jafc.1c03201⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
A new green insecticide for stored wheat grains: Efficiency against Rhyzopertha dominica and risk assessment
auteur
José Daniel Wicochea-Rodríguez, Peggy Rigou, Valérie Lullien-Pellerin, Pascale Chalier
article
Journal of Cereal Science, Elsevier, 2021, 101, pp.103312. ⟨10.1016/j.jcs.2021.103312⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Chiral analysis of cis-2-methyl-4-propyl-1,3-oxathiane and identification of cis-2,4,4,6-tetramethyl-1,3-oxathiane in wine
auteur
Xingchen Wang, Dimitra Capone, Aurélie Roland, David Jeffery
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 357, ⟨10.1016/j.foodchem.2021.129406⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Sourdough yeast-bacteria interactions can change ferulic acid metabolism during fermentation
auteur
Sonia Boudaoud, Chahinez Aouf, Hugo Devillers, Delphine Sicard, Diego Segond
article
Food Microbiology, Elsevier, 2021, 98, pp.103790. ⟨10.1016/j.fm.2021.103790⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
New Cytoplasmic Virus-Like Elements (VLEs) in the Yeast Debaryomyces hansenii
auteur
Xymena Połomska, Cécile Neuvéglise, Joanna Zyzak, Barbara Żarowska, Serge Casaregola, Zbigniew Lazar
article
Toxins, MDPI, 2021, 13 (9), pp.615. ⟨10.3390/toxins13090615⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03343156/file/toxins-13-00615-v2.pdf BibTex
titre
Study of Oenological Fermentation: Which Strategy and Which Tools?
auteur
Jean-Roch Mouret, Evelyne Aguera, Marc Perez, Vincent Farines, Jean-Marie Sablayrolles
article
Fermentation, MDPI, 2021, 7 (3), ⟨10.3390/fermentation7030155⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03602431/file/2021_Mouret_fermentation.pdf BibTex
titre
Obtaining Antioxidants and Natural Preservatives from Food By-Products through Fermentation: A Review
auteur
Francisco Martí-Quijal, Sucheta Khubber, Fabienne Remize, Igor Tomasevic, Elena Roselló-Soto, Francisco Barba
article
Fermentation, MDPI, 2021, 7 (3), ⟨10.3390/fermentation7030106⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03602335/file/2021_Marti-Quijal_fermentation.pdf BibTex
titre
How to modulate the formation of negative volatile sulfur compounds during wine fermentation?
auteur
Rafael Jimenez-Lorenzo, Audrey Bloem, Vincent Farines, Jean-Marie Sablayrolles, Carole Camarasa
article
FEMS Yeast Research, Oxford University Press (OUP), 2021, 21 (5), ⟨10.1093/femsyr/foab038⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03361940/file/2021_Jimenez-Lorenzo_FEMS.pdf BibTex
titre
Impact of high lipid contents on the production of fermentative aromas during white wine fermentation
auteur
Charlie Guittin, Faïza Maçna, Isabelle Sanchez, Xavier Poitou, Jean-Marie Sablayrolles, Jean-Roch Mouret, Vincent Farines
article
Applied Microbiology and Biotechnology, Springer Verlag, 2021, 105 (16-17), pp.6435-6449. ⟨10.1007/s00253-021-11479-5⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Lebanon’s Native Oenological Saccharomyces cerevisiae Flora: Assessment of Different Aspects of Genetic Diversity and Evaluation of Winemaking Potential
auteur
Marie-José Ayoub, Jean-Luc Legras, Pierre Abi-Nakhoul, Huu-Vang Nguyen, Rachad Saliba, Claude Gaillardin
article
Journal of Fungi, MDPI, 2021, 7 (8), ⟨10.3390/jof7080678⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03338727/file/2021_Ayoub_Journal-of-Fungi.pdf BibTex
titre
Acacia gums new fractions and sparkling base wines: How their biochemical and structural properties impact foamability?
auteur
Rafael Apolinar-Valiente, Thomas Salmon, Pascale Williams, Michaël Nigen, Christian Sanchez, Thierry Doco, Richard Marchal
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 354, pp.129477. ⟨10.1016/j.foodchem.2021.129477⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Data integration uncovers the metabolic bases of phenotypic variation in yeast
auteur
Marianyela Petrizzelli, Dominique de Vienne, Thibault Nidelet, Camille Noûs, Christine Dillmann
article
PLoS Computational Biology, Public Library of Science, 2021, 17 (7), ⟨10.1371/journal.pcbi.1009157⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03328521/file/2021_Petrizzelli_Plos-Computational-Biology.pdf BibTex
titre
Integrated control of blue and gray molds of apples with antagonistic yeasts combined with carbon dioxide or ozone
auteur
Reza Sadeghi, Heshmatolah Aminian, Fabienne Remize, Mahmoud Sheikh, Leila Ebrahimi
article
Journal of Plant Pathology, Springer, 2021, ⟨10.1007/s42161-021-00891-5⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Stilbenes in grape berries and wine and their potential role as anti-obesity agents: A review
auteur
Nawel Benbouguerra, Ruth Hornedo-Ortega, François Garcia, Toni El Khawand, Cédric Saucier, Tristan Richard
article
Trends in Food Science and Technology, Elsevier, 2021, 112, pp.362-381. ⟨10.1016/j.tifs.2021.03.060⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Volatile compounds of traditional sorghum beer (tchapalo) produced in Côte d’Ivoire: comparison between wild yeasts and pure culture of Saccharomyces cerevisiae
auteur
Wahauwouélé Hermann Coulibaly, Koffi Maïzan Jean-Paul Bouatenin, Zamble Bi Irié Abel Boli, Fatoumata Camara, Yahya Maïmouna Sanogo, Dogbo Marius Akissi, Hanzi Karen Kouame, Peggy Rigou, Clement Djameh, Koffi Marcellin Djè
article
World Journal of Microbiology and Biotechnology, Springer Verlag, 2021, 37 (5), ⟨10.1007/s11274-021-03026-1⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effects of maturity level, steam treatment, or active packaging to maintain the quality of minimally processed mango ( Mangifera indica cv. José)
auteur
Charlène Leneveu‐jenvrin, Annalisa Apicella, Kelly Bradley, Jean‐christophe Meile, Marc Chillet, Paola Scarfato, Loredana Incarnato, Fabienne Remize
article
Journal of Food Processing and Preservation, Wiley, 2021, 45 (8), ⟨10.1111/jfpp.15600⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
The reduction of plant sink/source does not systematically improve the metabolic composition of Vitis vinifera white fruit
auteur
Hubert Alem, Hernán Ojeda, Peggy Rigou, Rémi Schneider, Laurent Torregrosa
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 345, pp.128825. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.128825⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
A dansyl-derivatized phytic acid analogue as a fluorescent substrate for phytases: experimental and computational approach
auteur
Christophe Dussouy, Eric Dubreucq, Patrick Chemardin, Véronique Perrier, Josiane Abadie, Hervé Quiquampoix, Claude Plassard, Jean-Bernard Behr
article
Bioorganic Chemistry, Elsevier, 2021, 110, ⟨10.1016/j.bioorg.2021.104810⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Traitement des vins au chitosane fongique. Origine de la variabilité des résultats pour l’élimination de Brettanomyces bruxellensis
auteur
Julie Maupeu, Margot Paulin, Cécile Miot-Sertier, Lucie Dutilh, Amélie Vallet-Courbin, Cédric Delattre, Thierry Doco, Patricia Ballestra, Warren Albertin, Isabelle Masneuf Pomarède, Joana Coulon, Marguerite Dols-Lafargue
article
Revue des Oenologues et des Techniques Vitivinicoles et Oenologiques, Union nationale des oenologues France Bourgogne-Publications, 2021, pp.48-51
Accès au bibtex
BibTex
titre
Ecology of yeasts associated with kernels of several durum wheat genotypes and their role in co-culture with Saccharomyces cerevisiae during dough leavening
auteur
Antonio Alfonzo, Delphine Sicard, Giuseppe Di Miceli, Stéphane Guezenec, Luca Settanni
article
Food Microbiology, Elsevier, 2021, 94, ⟨10.1016/j.fm.2020.103666⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Nitrogen metabolism in three non-conventional wine yeast species: A tool to modulate wine aroma profiles
auteur
Stéphanie Rollero, Audrey Bloem, Jeanne Brand, Anne Ortiz-Julien, Carole Camarasa, Benoit Divol
article
Food Microbiology, Elsevier, 2021, 94, ⟨10.1016/j.fm.2020.103650⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Recent advances in the knowledge of wine oligosaccharides
auteur
Rafael Apolinar-Valiente, Pascale Williams, Thierry Doco
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 342, ⟨10.1016/j.foodchem.2020.128330⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
High‐resolution mass spectrometry (HRMS): Focus on the m/z values estimated by the Savitzky–Golay first derivative
auteur
Jean‐claude Boulet, Emmanuelle Meudec, Anna Vallverdu‐queralt, Veronique Cheynier
article
Rapid Communications in Mass Spectrometry, Wiley, 2021, 35 (6), ⟨10.1002/rcm.9036⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Ferulic acid content variation from wheat to bread
auteur
Sonia Boudaoud, Delphine Sicard, Lucas Suc, Geneviève Conéjèro, Diego Segond, Chahinez Aouf
article
Food Science & Nutrition, Wiley, 2021, 9 (5), pp.2446-2457. ⟨10.1002/fsn3.2171⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03192534/file/Boudaoud-FSN-2021-CC-BY.pdf BibTex
titre
A 37-amino acid loop in the Yarrowia lipolytica hexokinase impacts its activity and affinity and modulates gene expression
auteur
Piotr Hapeta, Patrycja Szczepańska, Cécile Neuvéglise, Zbigniew Lazar
article
Scientific Reports, Nature Publishing Group, 2021, 11 (1), pp.1-14. ⟨10.1038/s41598-021-85837-8⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03254924/file/2021_Hapeta_Scientific-Reports.pdf BibTex
titre
Detection and Identification of Oxidation Markers of the Reaction of Grape Tannins with Volatile Thiols Commonly Found in Wine
auteur
Lucas Suc, Peggy Rigou, Laetitia Mouls
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2021, 69 (10), pp.3199-3208. ⟨10.1021/acs.jafc.0c07163⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Multi-block classification of chocolate and cocoa samples into sensory poles
auteur
Alessandra Biancolillo, Sebastien Preys, Belal Gaci, Jean-Luc Le-Quere, Hélène Labouré, Zoe Deuscher, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer, Noemie Fayeulle, Pierre Costet, Clotilde Hue, Renaud Boulanger, Karine Alary, Marc Lebrun, Marie Christine Lahon, Gilles Morel, Isabelle Maraval, Fabrice Davrieux, Jean-Michel Roger
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 340, pp.127904. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.127904⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Polyphenolic characterization of merlot, tannat and syrah skin extracts at different degrees of maturity and anti-inflammatory potential in RAW 264.7 cells
auteur
Nawel Benbouguerra, Josep Valls-Fonayet, Stéphanie Krisa, François Garcia, Cédric Saucier, Tristan Richard, Ruth Hornedo-Ortega
article
Foods, MDPI, 2021, 10 (3), pp.1-14. ⟨10.3390/foods10030541⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03198938/file/2021_Benbouguerra_foods.pdf BibTex
titre
Influence of single nitrogen compounds on growth and fermentation performance of Starmerella bacillaris and Saccharomyces cerevisiae during alcoholic fermentation
auteur
Vasileios Englezos, Cocolin Luca, Kalliopi Rantsiou, Anne Julien Ortiz, Audrey Bloem, Pauline Seguinot, Carole Camarasa
article
Applied and Environmental Microbiology, American Society for Microbiology, 2021, 87 (5), ⟨10.1128/AEM.02485-20⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02966060/file/Englezos%20et%20al._AEM.pdf BibTex
titre
Evidence for Two Main Domestication Trajectories in Saccharomyces cerevisiae Linked to Distinct Bread-Making Processes
auteur
Frédéric Bigey, Diego Segond, Anne Friedrich, Stephane Guezenec, Aurélie Bourgais, Lucie Huyghe, Nicolas Agier, Thibault Nidelet, Delphine Sicard
article
Current Biology - CB, Elsevier, 2021, 31, pp.1-11. ⟨10.1016/j.cub.2020.11.016⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effects of companion crops and tillage on soil phosphorus in a Brazilian oxisol: a chemical and 31P NMR spectroscopy study
auteur
Diogo Eberhardt, Robélio Marchão, Hervé Quiquampoix, Christine Le Guernevé, Volaniaina Ramaroson, Marie Sauvadet, Takashi Muraoka, Thierry Becquer
article
Journal of Soils and Sediments, Springer Verlag, 2021, 21 (2), pp.1024-1037. ⟨10.1007/s11368-020-02817-7⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Diversity and dynamics of fungi during spontaneous fermentations and association with unique aroma profiles in wine
auteur
Di Liu, Jean-Luc Legras, Pangzhen Zhang, Deli Chen, Kate Howell
article
International Journal of Food Microbiology, Elsevier, 2021, 338, ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108983⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effect of the plant sink/source balance on the metabolic content of the Vitis vinifera L. red grape
auteur
Hubert Alem, Laurent Torregrosa, Peggy Rigou, Rémi Schneider, Hernán Ojeda
article
European Journal of Agronomy, 2021, 122, ⟨10.1016/j.eja.2020.126168⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Spotlight on release mechanisms of volatile thiols in beverages
auteur
Hugo Bonnaffoux, Aurélie Roland, Rémi Schneider, Florine Cavelier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2021, 339, pp.127628. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.127628⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03022437/file/Spotlight%20on%20release%20mechanisms%20of%20volatile%20thiols%20in%20beverages-VF%20%281%29.pdf BibTex
titre
Sterol uptake analysis in Saccharomyces and non-Saccharomyces wine yeast species
auteur
Catherine Tesnière, Martine Pradal, Jean-Luc Legras
article
FEMS Yeast Research, Oxford University Press (OUP), In press, 21 (3), ⟨10.1093/femsyr/foab020⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03193488/file/ManuscriptFinal-HAL.pdf BibTex
titre
Impact of grape variety, berry maturity and size on the extractability of skin polyphenols during model wine-like maceration experiments
auteur
Elissa Abi-Habib, Céline Poncet-Legrand, Stéphanie Roi, Stéphanie Carrillo, Thierry Doco, Aude Vernhet
article
Journal of the Science of Food and Agriculture, Wiley, 2021, 101, pp.3257-3269. ⟨10.1002/jsfa.10955⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03018689/file/jsfa.10955.pdf BibTex

Communication dans un congrès

titre
Development of a model consortia of wine yeasts to explore the impact of diversity on wine fermentation.
auteur
Eleonore Pourcelot, Virginie Galeote, Thibault Nidelet
article
"Levures, Modèles et Outils" meeting (LMO14), Oct 2021, Strasbourg, France
Accès au bibtex
BibTex

Ouvrage (y compris édition critique et traduction)

titre
Du Blé au Pain, impact des levains en panification biologique
auteur
Bernard Onno, Philippe Roussel, Elisa Michel, Delphine Sicard
article
Editions Universitaires Européennes, 2021, Du Blé au Pain, impact des levains en panification biologique, 978-620-2-55127-4
Accès au bibtex
BibTex

Poster

titre
Microflora variability among grape musts in Languedoc: the case of two grape varieties during two years
auteur
Jean-Luc Legras, V Chuat, M Madec, C Grondin, C Marais, S Casaregola, C Neuvéglise, O Rué, F Valence
article
Microbes 2021 16ème Congrès National de la SFM, Sep 2021, Nantes, France. 2021
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03379832/file/poster-SFM-2021-PEAKYeast-vf.pdf BibTex
titre
Le Centre International de Ressources Microbiennes (CIRM), une infrastructure de Centres de Ressources microBiologique (mCRB) aux dimensions nationales et européenne au service de la recherche agronomique et environnementale
auteur
Michel-Yves Mistou, Anne Favel, Emmanuelle Helloin, Jean-Luc Legras, Perrine Portier, Florence Valence-Bertel
article
16. Congrès national de la SFM - Microbes 2021, Sep 2021, Nantes, France
Accès au bibtex
BibTex

Thèse

titre
Dynamique des communautés microbiennes de produits fermentés entretenus par 'back-slopping', une démarche de recherche participative
auteur
Lucas von Gastrow
article
Sciences agricoles. Université Montpellier, 2021. Français. ⟨NNT : 2021MONTG045⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03558219/file/2021_VON_GASTROW_archivage.pdf BibTex
titre
Oxydation des polyphénols des vins rouges
auteur
Stacy Deshaies
article
Médecine humaine et pathologie. Université Montpellier, 2021. Français. ⟨NNT : 2021MONTG062⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03572374/file/2021_DESHAIES_archivage.pdf BibTex

2020

Article dans une revue

titre
Large-Scale Screening of Thiol and Fermentative Aroma Production during Wine Alcoholic Fermentation: Exploring the Effects of Assimilable Nitrogen and Peptides
auteur
Camille Duc, Faïza Maçna, Isabelle Sanchez, Virginie Galeote, Stéphane Delpech, Anthony Silvano, Jean-Roch Mouret
article
Fermentation, MDPI, 2020, 6 (4), ⟨10.3390/fermentation6040098⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03102145/file/fermentation-06-00098.pdf BibTex
titre
QTL mapping of modelled metabolic fluxes reveals gene variants impacting yeast central carbon metabolism
auteur
Matthias Eder, Thibault Nidelet, Isabelle Sanchez, Carole Camarasa, Jean-Luc Legras, Sylvie Dequin
article
Scientific Reports, Nature Publishing Group, 2020, 10 (1), pp.2162. ⟨10.1038/s41598-020-57857-3⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Removal of biogenic amines from wines by chemisorption on functionalized silica and effects on other wine components
auteur
Juan José Rodríguez-Bencomo, Peggy Rigou, Fulvio Mattivi, Francisco López, Ahmad Mehdi
article
Scientific Reports, Nature Publishing Group, 2020, 10 (1), ⟨10.1038/s41598-020-74287-3⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02967046/file/s41598-020-74287-3.pdf BibTex
titre
Lethal and Sublethal Effects of Pyriproxyfen on Apis and Non-Apis Bees
auteur
James Devillers, Hugo Devillers
article
Toxics, MDPI, 2020, 8 (4), pp.104. ⟨10.3390/toxics8040104⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03108860/file/toxics-08-00104-v2.pdf BibTex
titre
Further investigations on the relationship between the OPLS preprocessing and the NAS
auteur
Jean-Claude Boulet, Robert Sabatier
article
Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, Elsevier, 2020, 206, ⟨10.1016/j.chemolab.2020.104159⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Fractionation and characterization of polyphenolic compounds and macromolecules in red wine by asymmetrical flow field-flow fractionation
auteur
Kevin Pascotto, Veronique Cheynier, Pascale Williams, Olivier Geffroy, Frédéric Violleau
article
Journal of Chromatography A, Elsevier, 2020, 1629, ⟨10.1016/j.chroma.2020.461464⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Quantifying the effect of human practices on S. cerevisiae vineyard metapopulation diversity
auteur
Marine Börlin, Olivier Claisse, Warren Albertin, Franck Salin, Jean-Luc Legras, Isabelle Masneuf-Pomarede
article
Scientific Reports, Nature Publishing Group, 2020, 10 (1), 14 p. ⟨10.1038/s41598-020-73279-7⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02983511/file/2020_Borlin_Scientific-Reports.pdf BibTex
titre
Comprehensive study of the dynamic interaction between SO2 and acetaldehyde during alcoholic fermentation
auteur
Thomas Ochando, Jean-Roch Mouret, Anne Humbert-Goffard, Evelyne Aguera, Jean-Marie Sablayrolles, Vincent Farines
article
Food Research International, Elsevier, 2020, 136, pp.109607. ⟨10.1016/j.foodres.2020.109607⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Understanding the Mechanisms of Positive Microbial Interactions That Benefit Lactic Acid Bacteria Co-cultures
auteur
Fanny Canon, Thibault Nidelet, Eric Guédon, Anne Thierry, Valérie Gagnaire
article
Frontiers in Microbiology, Frontiers Media, 2020, 11, ⟨10.3389/fmicb.2020.02088⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02931021/file/fmicb-11-02088.pdf BibTex
titre
+Brettanomyces bruxellensis displays variable susceptibility to chitosan treatment in wine
auteur
Margot Paulin, Cecile Miot-Sertier, Lucie Dutilh, Clément Brasselet, Cédric Delattre, Guillaume Pierre, Pascal Dubessay, Philippe Michaud, Thierry Doco, Patricia Ballestra, Warren Albertin, Isabelle Masneuf-Pomarède, Virginie Moine, Joana Coulon, Amélie Vallet-Courbin, Julie Maupeu, Marguerite Dols-Lafargue
article
Frontiers in Microbiology, Frontiers Media, 2020, 11, pp.1-13. ⟨10.3389/fmicb.2020.571067⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02935122/file/Paulin%20et%20al%202020%20frontiers%20in%20microbiology.pdf BibTex
titre
Voltammetric behavior, flavanol and anthocyanin contents, and antioxidant capacity of grape skins and seeds during ripening (Vitis vinifera var. Merlot, Tannat, and Syrah)
auteur
Nawel Benbouguerra, Tristan Richard, Cédric Saucier, François Garcia
article
Antioxidants , MDPI, 2020, 9 (9), pp.1-19. ⟨10.3390/antiox9090800⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02987980/file/2020_Benbouguerra_antioxidants.pdf BibTex
titre
Evolution and Correlation of cis -2-Methyl-4-propyl-1,3-oxathiane, Varietal Thiols, and Acetaldehyde during Fermentation of Sauvignon blanc Juice
auteur
Xingchen Wang, Liang Chen, Dimitra Capone, Aurélie Roland, David Jeffery
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2020, 68 (32), pp.8676-8687. ⟨10.1021/acs.jafc.0c03183⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Red Wine Oxidation: Accelerated Ageing Tests, Possible Reaction Mechanisms and Application to Syrah Red Wines
auteur
Stacy Deshaies, Guillaume Cazals, Christine Enjalbal, Thibaut Constantin, François Garcia, Laetitia Mouls, Cédric Saucier
article
Antioxidants , MDPI, 2020, ⟨10.3390/antiox9080663⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02941501/file/antioxidants-09-00663-v2.pdf BibTex
titre
Multiblock analysis to relate polyphenol targeted mass spectrometry and sensory properties of chocolates and cocoa beans
auteur
Noémie Fayeulle, Sébastien Preys, Jean-Michel Roger, Renaud Boulanger, Clotilde Hue, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer
article
Metabolites, MDPI, 2020, 10 (8), pp.311. ⟨10.3390/metabo10080311⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02950867/file/metabolites-10-00311-v2.pdf BibTex
titre
Microbial Diversity Associated with Gwell, a Traditional French Mesophilic Fermented Milk Inoculated with a Natural Starter
auteur
Lucas von Gastrow, Marie-Noelle Madec, Victoria Chuat, Stanislas Lubac, Clémence Morinière, Sébastien Lê, Sylvain Santoni, Delphine Sicard, Florence Valence-Bertel
article
Microorganisms, MDPI, 2020, 8 (7), ⟨10.3390/microorganisms8070982⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02900333/file/2020_gastrow_Microorganisms.pdf BibTex
titre
Diversity of Oligopeptide Transport in Yeast and Its Impact on Adaptation to Winemaking Conditions
auteur
Carmen Becerra-Rodríguez, Souhir Marsit, Virginie Galeote
article
Frontiers in Genetics, Frontiers, 2020, 11, ⟨10.3389/fgene.2020.00602⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-03128094/file/2020_Becerra-Rodriguez_Frontiers-in-Genetics.pdf BibTex
titre
Sequential recruitment of the mRNA decay machinery to the iron-regulated protein Cth2 in Saccharomyces cerevisiae
auteur
Ana Perea-García, Pilar Miro, Rafael Jimenez-Lorenzo, María Teresa Martinez-Pastor, Sergi Puig
article
Biochimica et Biophysica Acta - Gene Regulatory Mechanisms , Elsevier, 2020, 1863 (9), ⟨10.1016/j.bbagrm.2020.194595⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Development of a methodology to study typicity of PDO wines with professionals of the wine sector
auteur
Coline Leriche, Clara Molinier, Soline Caille, Alain Razungles, Ronan Symoneaux, Cécile Coulon‐leroy
article
Journal of the Science of Food and Agriculture, Wiley, 2020, ⟨10.1002/jsfa.10428⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Isotopic Tracers Unveil Distinct Fates for Nitrogen Sources during Wine Fermentation with Two Non-Saccharomyces Strains
auteur
Ying Su, Pauline Seguinot, Audrey Bloem, Anne Ortiz-Julien, José Heras, José Guillamón, Carole Camarasa
article
Microorganisms, MDPI, 2020, 8 (6), ⟨10.3390/microorganisms8060904⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02919767/file/2020_Su_Microorganisms.pdf BibTex
titre
Laccases 2 & 3 as biomarkers of Botrytis cinerea infection in sweet white wines
auteur
S. Ployon, A. Attina, J. Vialaret, Anne Sophie Walker, Christophe Hirtz, Cédric Saucier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2020, 315, pp.126233. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126233⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Investigations of the mechanisms of interactions between four non-conventional species with Saccharomyces cerevisiae in oenological conditions
auteur
Olivier Harle, Judith Legrand, Catherine Tesniere, Martine Pradal, Jean-Roch Mouret, Thibault Nidelet
article
PLoS ONE, Public Library of Science, 2020, 15 (5), 15 p. ⟨10.1371/journal.pone.0233285⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02870400/file/pone.0233285.pdf BibTex
titre
The yeast mating-type switching endonuclease HO is a domesticated member of an unorthodox homing genetic element family
auteur
Aisling Coughlan, Lisa Lombardi, Stephanie Braun-Galleani, Alexandre Ar Martos, Frederic Bigey, Sylvie Dequin, Kevin Byrne, Kenneth Wolfe
article
eLife, eLife Sciences Publication, 2020, 9, ⟨10.7554/eLife.55336⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02890164/file/elife-55336-v2.pdf BibTex
titre
Fate of Anthocyanins and Proanthocyanidins during the Alcoholic Fermentation of Thermovinified Red Musts by Different Saccharomyces cerevisiae Strains
auteur
Aude Vernhet, Stéphanie Carrillo, Anaïs Rattier, Arnaud Verbaere, Veronique Cheynier, Julie Mekoue Nguela
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2020, 68 (11), pp.3615-3625. ⟨10.1021/acs.jafc.0c00413⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Dispersive Liquid–Liquid Microextraction for the Quantitation of Terpenes in Wine
auteur
G. Bergler, V. Nolleau, C. Picou, M. Perez, A. Ortiz-Julien, M. Brulfert, C. Camarasa, A. Bloem
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2020, 68 (47), pp.13302-13309. ⟨10.1021/acs.jafc.9b08222⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02927841/file/bergler2020.pdf BibTex
titre
Inhibition Mechanisms of Wine Polysaccharides on Salivary Protein Precipitation
auteur
Elsa Brandão, Mafalda Santos Silva, Ignacio Garcia-Estevez, Pascale Williams, Nuno Mateus, Thierry Doco, Victor de Freitas, Susana Soares
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2020, 68 (10), pp.2955-2963. ⟨10.1021/acs.jafc.9b06184⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
The use of extracted‐ion chromatograms to quantify the composition of condensed tannin subunits
auteur
Julien Giribaldi, Martin Besson, Lucas Suc, Hélène Fulcrand, Laetitia Mouls
article
Rapid Communications in Mass Spectrometry, Wiley, 2020, 34 (7), ⟨10.1002/rcm.8619⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Interactions between Kazachstania humilis Yeast Species and Lactic Acid Bacteria in Sourdough
auteur
Belén Carbonetto, Thibault Nidelet, Stephane Guezenec, Marc Perez, Diego Segond, Delphine Sicard
article
Microorganisms, MDPI, 2020, 8 (2), ⟨10.3390/microorganisms8020240⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02641199/file/2020_Carbonetto_Microorganisms.pdf BibTex
titre
Impact of Botrytis cinerea Contamination on the Characteristics and Foamability of Yeast Macromolecules Released during the Alcoholic Fermentation of a Model Grape Juice
auteur
Richard Marchal, Thomas Salmon, Ramon Gonzalez, Belinda Kemp, Céline Vrigneau, Pascale Williams, Thierry Doco
article
Molecules, MDPI, 2020, 25 (3), pp.1-20. ⟨10.3390/molecules25030472⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02935133/file/molecules-25-00472-v2.pdf BibTex
titre
Investigation of Genetic Relationships Between Hanseniaspora Species Found in Grape Musts Revealed Interspecific Hybrids With Dynamic Genome Structures
auteur
Méline Saubin, Hugo Devillers, Lucas Proust, Cathy Brier, Cecile Grondin, Martine Pradal, Jean Luc Legras, Cécile Neuvéglise
article
Frontiers in Microbiology, Frontiers Media, 2020, 10, pp.1-21. ⟨10.3389/fmicb.2019.02960⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02478447/file/2020_Saubin_Frontiers%20in%20Microbiology.pdf BibTex
titre
Furanolysis with Menthofuran: A New Depolymerization Method for Analyzing Condensed Tannins
auteur
Guillaume Billerach, Laurent Roumeas, Eric Dubreucq, Hélène Fulcrand
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2020, 68 (10), pp.2917-2926. ⟨10.1021/acs.jafc.9b00497⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02295527/file/Billerach_postprint_2019.pdf BibTex
titre
Analysing the impact of the nature of the nitrogen source on the formation of volatile compounds to unravel the aroma metabolism of two non-Saccharomyces strains
auteur
Pauline Seguinot, Audrey Bloem, Pascale Brial, Emmanuelle Meudec, Anne Ortiz-Julien, Carole Camarasa
article
International Journal of Food Microbiology, Elsevier, 2020, 316, pp.1-12. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108441⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Specific gene regulations of unusual micronutrient starvations leading to cell death during wine fermentation
auteur
Camille Duc, Martine Pradal, Isabelle Sanchez, Jessica Noble, Bruno Blondin, Catherine Tesniere
article
OENO One, Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (Université de Bordeaux), 2020, 54 (2), pp.359 - 371. ⟨10.20870/oeno-one.2020.54.2.2970⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02871928/file/2020_Duc_Oeno-One.pdf BibTex
titre
Fractionation of Acacia seyal gum by ion exchange chromatography
auteur
Rafael Apolinar Valiente, Pascale Williams, Michael Nigen, Véronica Mejia Tamayo, Thierry Doco, Christian Sanchez
article
Food Hydrocolloids, Elsevier, 2020, 98, ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.105283⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02299671/file/S0268005X19309919.pdf BibTex
titre
α-Glucosidase Inhibitory Activity of Tannat Grape Phenolic Extracts in Relation to Their Ripening Stages
auteur
Auriane Dudoit, Nawel Benbouguerra, Tristan Richard, Ruth Hornedo-Ortega, Josep Valls-Fonayet, Gaëlle Coussot, Cédric Saucier
article
Biomolecules, MDPI, 2020, 10 (8), pp.1088. ⟨10.3390/biom10081088⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02948324/file/biomolecules-10-01088%20%281%29.pdf BibTex
titre
Nitrogen sources preferences of non-Saccharomyces yeasts to sustain growth and fermentation under winemaking conditions
auteur
Ying Su, Pauline Seguinot, Isabelle Sanchez, Anne Ortiz-Julien, José Maria Heras, Amparo Querol, Carole Camarasa, José Manuel Guillamón
article
Food Microbiology, Elsevier, 2020, 85, pp.103287. ⟨10.1016/j.fm.2019.103287⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
About biomass overyielding of mixed cultures in batch processes
auteur
Alain Rapaport, Thibault Nidelet, Sahar El Aida, Jérome Harmand
article
Mathematical Biosciences, Elsevier, 2020, 322, pp.1-26. ⟨10.1016/j.mbs.2020.108322⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02469862/file/Over_yieldingFinal.pdf BibTex
titre
Impact of Nutrient Availability on the Fermentation and Production of Aroma Compounds Under Sequential Inoculation With M. pulcherrima and S. cerevisiae
auteur
Pauline Seguinot, Anne Ortiz-Julien, Carole Camarasa
article
Frontiers in Microbiology, Frontiers Media, 2020, 11, ⟨10.3389/fmicb.2020.00305⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02551562/file/2020_Seguinot_Frontiers-in-Microbiology.pdf BibTex
titre
Improvement of the foamability of sparkling base wines by the addition of Acacia gums
auteur
Rafael Apolinar Valiente, Thomas Salmon, Pascale Williams, Michaël Nigen, Christian Sanchez, Richard Marchal, Thierry Doco
article
Food Chemistry, Elsevier, 2020, 313, ⟨10.1016/j.foodchem.2019.126062⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Discrimination of rosé wines using shotgun metabolomics with a genetic algorithm and MS ion intensity ratios
auteur
Mélodie Gil, Christelle Reynes, Guillaume Cazals, Christine Enjalbal, Robert Sabatier, & Cédric Saucier
article
Scientific Reports, Nature Publishing Group, 2020, 10 (1), pp.1-7. ⟨10.1038/s41598-020-58193-2⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02935106/file/2020_Gil_Scientific-Reports.pdf BibTex
titre
Antiwindup Input-Output Linearization Strategy for the Control of a Multistage Continuous Fermenter With Input Constraints
auteur
Céline Casenave, Marc Perez, Denis Dochain, Jérome Harmand, Alain Rapaport, Jean-Marie Sablayrolles
article
IEEE Transactions on Control Systems Technology, Institute of Electrical and Electronics Engineers, 2020, 28 (3), pp.766-775. ⟨10.1109/TCST.2019.2892932⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
SSU1 Checkup, a rapid tool for detecting chromosomal rearrangements related to the SSU1 promoter in Saccharomyces cerevisiae: an ecological and technological study on wine yeast
auteur
Philippe Marullo, Olivier Claisse, María Laura Raymond Eder, Marine Börlin, Nadine Feghali, Margaux Bernard, Jean-Luc Legras, Warren Albertin, Alberto Rosa, Isabelle Masneuf-Pomarede
article
Frontiers in Microbiology, Frontiers Media, 2020, 11, pp.1-14. ⟨10.3389/fmicb.2020.01331⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02914788/file/2020_Marullo_FM.pdf BibTex
titre
The "pied de cuve" as an alternative way to manage indigenous fermentation: impact on the fermentative process and Saccharomyces cerevisiae diversity
auteur
Marine Börlin, Cécile Miot-Sertier, Emmanuel Vinsonneau, Stéphane Becquet, Franck Salin, Marina Bely, Patrick Lucas, Warren Albertin, Jean-Luc Legras, Isabelle Masneuf-Pomarède
article
OENO One, Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (Université de Bordeaux), 2020, 54 (3), pp.435-442. ⟨10.20870/oeno-one.2020.54.3.3105⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02990584/file/2020_Borlin_OenoOne.pdf BibTex
titre
La déstabilisation colloïdale des boissons limpides : recherche sur les mécanismes impliqués et développement d'itinéraires technologiques de prévention
auteur
Rémi Bauduin, Pascal Poupard, Philippe Cottereau, Frederic Charrier, Eric Meistermann, Aude Vernhet, Céline Poncet-Legrand, Mélanie Millet, Sylvain Guyot, J-M Lequere, J-M Salmon, Drazen Zanchi
article
Innovations Agronomiques, INRAE, 2020, 79, pp.49-59. ⟨10.15454/gyp6-wz96⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02919985/file/Vol79-4-Bauduin%20et%20al.pdf BibTex
titre
Mechanical tests and definition of new indexes of grape berry firmness. Evolution of berry skin hardness during alcoholic fermentation
auteur
P Abbal, A. Vernhet, Elissa Abi Habib, Stéphanie Carrillo, Marie-Agnès Ducasse, Céline Poncet-Legrand
article
Vitis, 2020, 59, pp.163 - 168. ⟨10.5073/vitis.2020.59.163-168⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02986712/file/15286-Article%20Text-51583-2-10-20201029.pdf BibTex
titre
Multimethod Approach for Extensive Characterization of Gallnut Tannin Extracts
auteur
Aude Watrelot, Christine Le Guernevé, Hélène Hallé, Emmanuelle Meudec, Pascale Williams, Bertrand Robillard, François Garcia, Celine Poncet-Legrand, Veronique Cheynier
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, In press, 68 (47), pp.13426-13438. ⟨10.1021/acs.jafc.9b08221⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Wine Thermosensitive Proteins Adsorb First and Better on Bentonite during Fining: Practical Implications and Proposition of Alternative Heat Tests
auteur
Aude Vernhet, Eric Meistermann, Frederic Charrier, Patrick Chemardin, Celine Poncet-Legrand
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, In press, 68 (47), pp.13450-13458. ⟨10.1021/acs.jafc.0c00094⟩
Accès au bibtex
BibTex

Communication dans un congrès

titre
Impact of grape variety, berry maturity and size on the extractability of skin polyphenols during model wine-like maceration experiments
auteur
Elissa Abi Habib, Céline Poncet-Legrand, Stéphanie Roi, Stéphanie Carrillo, Thierry Doco, Aude Vernhet
article
F&V Processing 2020 - Third Symposium on Fruit and Vegetable Processing, INRAE, Nov 2020, Avignon, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02922050/file/FVP%2BDetailed%2Bpre%2BProgram_march.pdf BibTex
titre
Potentialities of wine yeasts to produce unusual aromas during fermentation
auteur
Guillaume Bergler, Audrey Bloem, Carole Camarasa, Anne Ortiz-Julien, Benoit Colonna-Ceccaldi, Michel Brulfert
article
International Congress on Grapevine and Wine Sciences., Oct 2020, Logrono, Spain
Accès au bibtex
BibTex
titre
Résines époxy à faible inflammabilité issue de tannins de châtaignier
auteur
Valeriia Karaseva, Clément Lacoste, Hélène Fulcrand, Anne Bergeret, Laurent Ferry
article
16èmes journées scientifiques et industrielles du Groupe Français des Polymères (GFP), Mar 2020, Alès, France
Accès au bibtex
BibTex

Autre publication

titre
Data visualization in academic research
auteur
Thibault Nidelet
article
2020
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02963940/file/Formation%20Visualisation%20des%20donn%C3%A9es.pdf BibTex

Ouvrage (y compris édition critique et traduction)

titre
Traité de la vigne : physiologie, terroir, culture.
auteur
Alain Carbonneau, Laurent Torregrosa, Alain Deloire, Anne Pellegrino, Florent Pantin, Charles Romieu, Benoît Jaillard, Aurelie Metay, Hernan Ojeda, Philippe Abbal
article
Dunod, 712 p., 2020, Pratiques Vitivinicoles, Carbonneau Alain; Torregrosa Laurent, 9782100798575
Accès au bibtex
BibTex

Poster

titre
Genome and gene copy number variation in bakery yeast domestication
auteur
Frédéric Bigey, Diego Segond, Anne Friedrich, Stephane Guezenec, Aurélie Bourgais, Lucie Huyghe, Nicolas Agier, Thibault Nidelet, Delphine Sicard
article
Virtual EMBL Conference: Molecular Mechanisms in Evolution and Ecology, Sep 2020, Heidelberg, Germany
Accès au bibtex
BibTex
titre
Florilege, a database gathering microbial habitats, phenotypes and uses
auteur
Sandra Derozier, Louise Deleger, Estelle Chaix, Reda Mekdad, Mouhamadou Ba, Delphine Sicard, Valentin Loux, Hélène Falentin, Claire Nédellec
article
JOBIM 2020, Jun 2020, Montpellier, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02904156/file/jobim2020_poster_53.pdf BibTex
titre
Testing markers to characterize microbial communities in food ecosystems using a metagenomics approach
auteur
Claire Vincent, Serge Casaregola, Monika Coton, Céline Delbes, Hugo Devillers, Eric Dugat-Bony, Stephane Guezenec, Kate Howell, Francoise Irlinger, Jean Luc Legras, Valentin Loux, Elisa Michel, Jerome Mounier, Cécile Neuvéglise, Thibault Nidelet, Audrey Pawtowski, Pierre Renault, Delphine Sicard, Monique Zagorec, Olivier Rué
article
JOBIM, Jun 2020, Montpellier, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02914960/file/jobim2020-metabarfood_final.pdf BibTex

Thèse

titre
Effet des pratiques de la filière boulangerie sur l'acide férulique et sa transformation
auteur
Sonia Boudaoud
article
Médecine humaine et pathologie. Université Montpellier, 2020. Français. ⟨NNT : 2020MONTG056⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03329661/file/2020_BOUDAOUD_archivage.pdf BibTex
titre
Évolutions structurales et propriétés biologiques des polyphénols au cours de la maturation des baies de vitis vinifera
auteur
Nawel Benbouguerra
article
Médecine humaine et pathologie. Université Montpellier, 2020. Français. ⟨NNT : 2020MONTG041⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-03209979/file/2020_BENBOUGUERRA_archivage.pdf BibTex

2019

Article dans une revue

titre
Polyphenol Characterization in Red Beverages of Carapa procera (D.C.) Leaf Extracts
auteur
Félix Adjé, Emmanuel Koffi, Kisselmina Koné, Emmanuelle Meudec, Augustin Adima, Paul Lozano, Yves Lozano, Emile Gaydou
article
Beverages, MDPI, 2019, 5 (4), ⟨10.3390/beverages5040068⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02966663/file/2019_Adje_Beverages.pdf BibTex
titre
Addition to "Structure and dynamics of a polymer-nanoparticle composite: Effect of nanoparticle size and volume fraction
auteur
Valerio Sorichetti, Virginie Hugouvieux, Walter Kob
article
Macromolecules, American Chemical Society, 2019, 52 (16), pp.6336-6337. ⟨10.1021/acs.macromol.9b01579⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Monitoring anthocyanin degradation in Hibiscus sabdariffa extracts with multi-curve resolution on spectral measurement during storage
auteur
Nawel Achir, André Sinela, Christian Mertz, Hélène Fulcrand, Manuel Dornier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2019, 271, pp.536-542. ⟨10.1016/j.foodchem.2018.07.209⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Impact of agronomic practices on grape aroma composition: a review
auteur
Hubert Alem, Peggy Rigou, Rémi Schneider, Hernan Ojeda, Laurent Torregrosa
article
Journal of the Science of Food and Agriculture, Wiley, 2019, 99 (3), pp.975-985. ⟨10.1002/jsfa.9327⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
The colloidal stabilization of young red wine by Acacia senegal gum: The involvement of the protein backbone from the protein-rich arabinogalactan-proteins
auteur
Michael Nigen, Rafael Apolinar Valiente, Nerea Iturmendi, Pascale Williams, Thierry Doco, Virginie Moine, Arnaud Massot, Isabelle Jaouen, Christian Sanchez
article
Food Hydrocolloids, Elsevier, 2019, 97, ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.105176⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02164154/file/Nigen-FH-2019-manuscript-IATE_1.pdf BibTex
titre
An Altered Circadian Clock Coupled with a Higher Photosynthesis Efficiency Could Explain the Better Agronomic Performance of a New Coffee Clone When Compared with a Standard Variety
auteur
Lucile Toniutti, Jean-Christophe Breitler, Charlie Guittin, Sylvie Doulbeau, Hervé Etienne, Claudine Campa, Charles Lambot, Juan-Carlos Herrera Pinilla, Benoît Bertrand
article
International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 2019, 20 (3), ⟨10.3390/ijms20030736⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.umontpellier.fr/hal-03463432/file/ijms-20-00736.pdf BibTex
titre
New Biosourced Flame Retardant Agents Based on Gallic and Ellagic Acids for Epoxy Resins
auteur
Valeriia Karaseva, Anne Bergeret, Clément Lacoste, Hélène Fulcrand, Laurent Ferry
article
Molecules, MDPI, 2019, 24 (23), pp.4305. ⟨10.3390/molecules24234305⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02381634/file/molecules-24-04305.pdf BibTex
titre
Importance and role of lipids in wine yeast fermentation
auteur
Catherine Tesniere
article
Applied Microbiology and Biotechnology, Springer Verlag, 2019, 103 (20), pp.8293-8300. ⟨10.1007/s00253-019-10029-4⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Study of the mortality mechanisms of yeasts in fermentation: Role of micronutrients limitations and nitrogen
auteur
Bruno Blondin, Camille Duc, Jessica Noble, Martine Pradal, Catherine Tesniere
article
BIO Web of Conferences, EDP Sciences, 2019, 15, pp.1-4. ⟨10.1051/bioconf/20191502023⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02478443/file/Study%20of%20the%20mortality%20mechanisms%20of%20yeasts%20in%20fermentation_bioconf-oiv2019_02023.pdf BibTex
titre
Proanthocyanidins and anthocyanins contents, chromatic and antioxidant properties of red grape pomaces from morocco
auteur
Mohamed Ben Aziz, François Garcia, Laetitia Mouls, Hélène Fulcrand, Hassan Hajjaj
article
Journal of Food Measurement and Characterization, Springer Verlag, 2019, 13 (3), pp.2051-2061. ⟨10.1007/s11694-019-00126-3⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Fungal Species Diversity in French Bread Sourdoughs Made of Organic Wheat Flour
auteur
Charlotte Urien, Judith Legrand, Pierre Montalent, Serge Casaregola, Delphine Sicard
article
Frontiers in Microbiology, Frontiers Media, 2019, 10, ⟨10.3389/fmicb.2019.00201⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02319371/file/2019_Urien_Food%20in%20Microbiology.pdf BibTex
titre
Modification of Chitosan for the Generation of Functional Derivatives
auteur
Clément Brasselet, Guillaume Pierre, Pascal Dubessay, Marguerite Dols-Lafargue, Joana Coulon, Julie Maupeu, Amélie Vallet-Courbin, Hélène de Baynast, Thierry Doco, Philippe Michaud, Cédric Delattre
article
Applied Sciences, MDPI, 2019, 9 (7), 33 p. ⟨10.3390/app9071321⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02167519/file/2019_Brasselet_Applied%20Sciences.pdf BibTex
titre
Grape solids: Lipid composition and role during alcoholic fermentation under enological conditions
auteur
Erick Casalta, Jean-Michel Salmon, Christian Picou, Jean-Marie Sablayrolles
article
American Journal of Enology and Viticulture, American Society for Enology and Viticulture, 2019, 70 (2), ⟨10.5344/ajev.2018.18049⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
La mortalité des levures en fermentation alcoolique:
auteur
Bruno Blondin, Camille Duc, Martine Pradal, Jessica Noble, Catherine Tesniere
article
Revue Française d'Oenologie, 2019, 291, pp.21-23
Accès au bibtex
BibTex
titre
Influence of Extraction Conditions on Chemical Composition and Thermal Properties of Chestnut Wood Extracts as Tannin Feedstock
auteur
Valeriia Karaseva, Anne Bergeret, Clément Lacoste, Laurent Ferry, Hélène Fulcrand
article
ACS Sustainable Chemistry & Engineering, American Chemical Society, 2019, 7 (20), pp.17047-17054. ⟨10.1021/acssuschemeng.9b03000⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02330245/file/influence-of-extraction-conditions.pdf BibTex
titre
Occurrence of yeast cell death associated with micronutrient starvation during wine fermentation varies with nitrogen sources
auteur
Camille Duc, Jessica Noble, Catherine Tesniere, Bruno Blondin
article
OENO One, Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (Université de Bordeaux), 2019, 53 (3), pp.445-456. ⟨10.20870/oeno-one.2019.53.3.2408⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
A Bayesian Network to Prevent Mite Infestations in Rose Greenhouses
auteur
Philippe Abbal, Roger Boll, Ange Drouineau, Bruno Paris, Eric Latrille
article
International Journal of Pest Management, Taylor & Francis, 2019, 65 (4), pp.277-283. ⟨10.1080/09670874.2018.1496302⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effets des lipides des bourbes sur la conduite des fermentations et la viabilité des levures
auteur
Catherine Tesniere, Erick Casalta, Giovana Girardi Piva, Martine Pradal, Aude Vernhet, Jean-Marie Sablayrolles, Jean-Michel Salmon
article
Revue Française d'Oenologie, 2019, 291, pp.24-26
Accès au bibtex
BibTex
titre
Relief from nitrogen starvation entails quick unexpected down-regulation of glycolytic/lipid metabolism genes in enological Saccharomyces cerevisiae
auteur
Catherine Tesniere, Chloé Bessiere, Martine Pradal, Isabelle Sanchez, Bruno Blondin, Frederic Bigey
article
PLoS ONE, Public Library of Science, 2019, 14 (4), ⟨10.1371/journal.pone.0215870⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02126102/file/2019_Tesniere_PlosOne.pdf BibTex
titre
Effect of grape must polyphenols on yeast metabolism during alcoholic fermentation
auteur
Julie Mekoue Nguela, Aude Vernhet, Anne Julien-Ortiz, N. Sieczkowski, Jean-Roch Mouret
article
Food Research International, Elsevier, 2019, 121, pp.161-175. ⟨10.1016/j.foodres.2019.03.038⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02167520/file/S0963996919301899.pdf BibTex
titre
Flavanol Glycoside Content of Grape Seeds and Skins of Vitis vinifera Varieties Grown in Castilla-La Mancha, Spain
auteur
José Pérez-Navarro, Guillaume Cazals, Christine Enjalbal, Pedro Miguel Izquierdo-Cañas, Sergio Gómez-Alonso, Cédric Saucier
article
Molecules, MDPI, 2019, 24 (21), 16 p. ⟨10.3390/molecules24214001⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02468525/file/2019_Perez-Navarro_Molecules.pdf BibTex
titre
Recovery, structure and physicochemical properties of an aggregate-rich fraction from Acacia senegal gum
auteur
Rafael Apolinar Valiente, Pascale Williams, Michael Nigen, Véronica Mejia Tamayo, Thierry Doco, Christian Sanchez
article
Food Hydrocolloids, Elsevier, 2019, 89, pp.864-873. ⟨10.1016/j.foodhyd.2018.11.054⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01981147/file/Apolinar%20et%20al-Food%20Hydrocolloids%202019.pdf BibTex
titre
Nonlinear phenotypic variation uncovers the emergence of heterosis in Arabidopsis thaliana
auteur
François Vasseur, Louise Fouqueau, Dominique de Vienne, Thibault Nidelet, Cyrille Violle, Detlef Weigel
article
PLoS Biology, Public Library of Science, 2019, 17 (4), 26 p. ⟨10.1371/journal.pbio.3000214⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02167521/file/2019_Vasseur_Plos%20Biology.pdf BibTex
titre
Fast Discrimination of Chocolate Quality Based on Average-Mass-Spectra Fingerprints of Cocoa Polyphenols
auteur
Noémie Fayeulle, Emmanuelle Meudec, Jean Claude Boulet, Anna Vallverdu Queralt, Clotilde Hue, Renaud Boulanger, Veronique Cheynier, Nicolas Sommerer
article
Journal of Agricultural and Food Chemistry, American Chemical Society, 2019, 67 (9), pp.2723-2731. ⟨10.1021/acs.jafc.8b06456⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
A comparison of the nitrogen metabolic networks of Kluyveromyces marxianus and Saccharomyces cerevisiae
auteur
Stéphanie Rollero, Audrey Bloem, Anne Ortiz‐julien, Florian F. Bauer, Carole Camarasa, Benoit Divol
article
Environmental Microbiology, Society for Applied Microbiology and Wiley-Blackwell, 2019, 16 p. ⟨10.1111/1462-2920.14756⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Simultaneous Voltammetric Determination of Gallic and Protocatechuic Acids in Mango Juice Using a Reduced Graphene Oxide-Based Electrochemical Sensor
auteur
Refat Abdel-Hamid, Ahmed Bakr, Emad F. Newair, François Garcia
article
Beverages, MDPI, 2019, 5 (1), 11 p. ⟨10.3390/beverages5010017⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02319373/file/2019_Abdel-Hamid_Beverages.pdf BibTex
titre
Highlighting protein fining residues in a model red wine
auteur
Chantal Maury, Pascale Manchado-Sarni, Veronique Cheynier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2019, 279, pp.272-278. ⟨10.1016/j.foodchem.2018.11.141⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Effect of polyvinylpolypyrrolidone treatment on rosés wines during fermentation: Impact on color, polyphenols and thiol aromas
auteur
Mélodie Gil, Philippe Louazil, Nerea Iturmendi, Virginie Moine, Veronique Cheynier, Cédric Saucier
article
Food Chemistry, Elsevier, 2019, 295, pp.493-498. ⟨10.1016/j.foodchem.2019.05.125⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02166483/file/S0308814619309306.pdf BibTex
titre
The impact of distillation process on the chemical composition and potential prebiotic activity of different oligosaccharidic fractions extracted from grape seeds
auteur
Matteo Bordiga, Emmanuelle Meudec, Pascale Williams, Rosa Montella, Fabiano Traviaglia, Marco Arlorio, Jean Daniel Coïsson, Thierry Doco
article
Food Chemistry, Elsevier, 2019, 285, pp.423-430. ⟨10.1016/j.foodchem.2019.01.175⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
A Model for Predicting Wine Quality in a Rhône Valley Vineyard
auteur
Philippe Abbal, Jean-Marie Sablayrolles, Eric Matzner-Løber, Alain Carbonneau
article
Agronomy Journal, American Society of Agronomy, 2019, 111 (2), pp.545-554. ⟨10.2134/agronj2018.04.0269⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Enzyme-Assisted Extraction of Bioactive Compounds from Raspberry (Rubus idaeus L.) Pomace
auteur
Naima Saad, François Louvet, Stéphane Tarrade, Emmanuelle Meudec, Karine Grenier, Cornelia Landolt, Tan-Sothea Ouk, Philippe Bressollier
article
Journal of Food Science, Wiley, 2019, 84 (6), pp.1371-1381. ⟨10.1111/1750-3841.14625⟩
Accès au bibtex
BibTex
titre
Genetic diversity and population structure of Saccharomyces cerevisiae strains isolated from traditional alcoholic beverages of Côte d'Ivoire
auteur
Youan Charles Tra Bi, Tiemele Laurent Simon Amoikon, Clémentine A. Kouakou, Jacques Noemie, Marine Lucas, Cecile Grondin, Jean Luc Legras, Florent K. N'Guessan, Theodore N. Djeni, Marcellin K. Djè, Serge Casaregola
article
International Journal of Food Microbiology, Elsevier, 2019, 297, pp.1-10. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2019.03.001⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02168620/file/S0168160518306871.pdf BibTex
titre
Bio-based flexible epoxy foam synthesized from epoxidized soybean oil and epoxidized mangosteen tannin
auteur
Narita Khundamri, Chahinaz Aouf, Hélène Fulcrand, Eric Dubreucq, Varaporn Tanrattanakul
article
Industrial Crops and Products, Elsevier, 2019, 128, pp.556-565. ⟨10.1016/j.indcrop.2018.11.062⟩
Accès au bibtex
BibTex

Communication dans un congrès

titre
Illustration de l'Axe 2 "Flux microbiens et dynamiques au sein d’un système agri-alimentaire
auteur
Delphine Sicard
article
Séminaire de lancement du métaprogramme HOLOFLUX, Nov 2019, Nantes, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
About overyielding with mixed cultures in batch processes
auteur
Jérôme Harmand, Alain Rapaport, Tibault Nidelet
article
8th IFAC Conference on Foundations of Systems Biology in Engineering (FOSBE 2019), Oct 2019, Valencia, Spain. pp.163-168, ⟨10.1016/j.ifacol.2019.12.252⟩
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02318595/file/FOSBE19.pdf BibTex
titre
Horizontal gene transfer: one of the key mechanisms involved into the adaptation of yeast to their environment
auteur
Jean-Nicolas Jasmin, Delphine Sicard, Virginie Galeote, Sylvie Dequin, Jean Luc Legras
article
ESF-EMBO Symposium, Comparative genomics of eukaryotic microbes: Genomes in flux, and flux between genomes, Oct 2019, St Feliu de Guixols, Spain
Accès au bibtex
BibTex
titre
Horizontal gene transfer: one of the key mechanisms involved into the adaptation of yeast to their environment
auteur
Virginie Galeote, Jean Luc Legras, Frederic Bigey, Carmen Becerra Rodriguez, Souhir Marsit, Carole Camarasa, Thibault Nidelet, Sylvie Dequin
article
ESF-EMBO Symposium, Comparative genomics of eukaryotic microbes: Genomes in flux, and flux between genomes, Oct 2019, St Feliu de Guixols, Spain
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02461750/file/Abstract_1.pdf https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02461750/file/Abstract_2.docx BibTex
titre
Domestication of microbial communities for bread making: insights from a participatory research project
auteur
Delphine Sicard
article
grAiNZ, Oct 2019, Trentham, Australia
Accès au bibtex
BibTex
titre
Sourdough bread diversity: Which drivers? Participative research from seeds to bread.
auteur
Elisa Michel, Delphine Sicard
article
European Diversity Cereal festival : Second CERERE EU Event, Cerere network, Jun 2019, Kalø, Denmark
Accès au bibtex
BibTex
titre
Non-Saccharomyces yeast nitrogen consumption and metabolite production during wine fermentation
auteur
P Seguinot, V Englezos, G Bergler, P Brial, A Ortiz-Julien, M Brulfert, Carole Camarasa, A Bloem
article
Oeno 19, Jun 2019, Bordeaux, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
Non-Saccharomyces yeastnitrogen consumption and metabolite production during wine fermentation
auteur
Pauline Seguinot, V Englezos, G Bergler, P Brial, Anne Ortiz-Julien, M Brulfert, Carole Camarasa, A Bloem
article
OENO 2019 11thSymposium of Oenology, Jun 2019, Bordeaux, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.inrae.fr/hal-02966818/file/Oeno2019_%20BLOEM.pdf BibTex
titre
The affinity of white wine proteins for bentonite is dependent on the wine composition and is directly related to their thermal stability / sensitivity
auteur
Céline Poncet-Legrand, Eric Meistermann, Frédéric Charrier, Patrick Chemardin, Aude Vernhet
article
OENOIVAS 2019, Jun 2019, Talence, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
Diversity of oligopeptide transporters in industrial yeasts
auteur
Carmen Becerra Rodriguez, Sylvie Dequin, Sandra Paiva, Virginie Galeote
article
7. Conference on Physiology of Yeast and Filamentous Fungi, Jun 2019, Milan, Italy
Accès au bibtex
BibTex
titre
How different anthropogenic environments have shaped the genome of S. cerevisiae ?
auteur
Virginie Galeote, Jean Luc Legras, Frederic Bigey, Souhir Marsit, Carole Camarasa, Thibault Nidelet, Sylvie Dequin
article
7. Conference on Physiology of Yeast and Filamentous Fungi, Jun 2019, Milan, Italy
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02461748/file/Abstract_Galeote_1.pdf https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02461748/file/Abstract_Galeote_2.docx BibTex
titre
Design Of An Epoxy Prepolymer Based On Chestnut Agro-Residues
auteur
Valeriia Karaseva, Hélène Fulcrand, Anne Bergeret, Laurent Ferry, Clément Lacoste
article
BIOPOL2019 - 7th International Conference on Biodegradable and Biobased Polymers, Jun 2019, Stockholm, Sweden
Accès au bibtex
BibTex
titre
Domestication of yeast and bacteria in sourdough microbial communities
auteur
Delphine Sicard
article
SPECIES INTERACTIONS : 1ère journée de séminaires du réseau "Evolution expérimentale-Occitanie", Jun 2019, Montpellier, France
Accès au bibtex
BibTex
titre
Caractérisation et conservation de la diversité bactérienne d’un lait fermenté traditionnel breton, le Gwell en lien avec la préservation d’une race locale de vache, la Bretonne Pie Noir
auteur
Marie-Noelle Madec, Anne-Sophie Bage, Victoria Chuat, Lucas von Gastrow, S. Lubac, C. Morinière, Florence Valence-Bertel
article
Le LAIT, vecteur de développement » 3. RENCONTRES INTERNATIONALES, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Jun 2019, Dakar, Sénégal
Accès au bibtex
BibTex
titre
Exploring S. cerevisiae domestication from the analysis of their genome and from an experimental evolution approach in the grape must.
auteur
Jean-Nicolas Jasmin, Delphine Sicard, Virginie Galeote, Sylvie Dequin, Jean Luc Legras
article
3. Harlan International Symposium : Harlan III, Jun 2019, Montpellier, France
Accès au texte intégral et bibtex
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02306190/file/Legras2019-HarlanIII_Supagrov2_1.pptx BibTex
titre
Simulating Gels and Nanocomposites, May 8-10, 2019, Schluchsee, Germany
auteur
Walter Kob, Valerio Sorichetti, Virginie Hugouvieux
article
IRTG SoMaS Discussion Meeting, May 2019, Schluchsee, Germany
Accès au bibtex
BibTex
titre
Traitements des raisins avant récolte: Impact de différents éliciteurs sur la composition en polysaccharides des vins
auteur
Rafael Apolinar Valiente, Yolanda Ruiz-García, Pascale Williams, Rocío Gil-Muñoz, Encarna Gómez-Plaza, Thierry Doco